Wołowina jak się patrzy



Słyszałem niedawno wywiad ze słynnym szefem kuchni Michelem Moranem, który chwalił Polaków za to, że coraz częściej zamawiają w restauracjach średnio lub lekko wysmażone steki. To dobrze, że coraz bardziej przekonujemy się do takiego właśnie sposobu podawania wołowiny. Daleko nam jednak jeszcze do Argentyńczyków czy mieszkańców Urugwaju, którzy krwiste steki mogliby jeść zamiast owsianki na śniadanie i – nie wątpię – niejeden deser oddaliby za jeszcze jedną porcję antrykotu.

 Aby zatracić się w królestwie wołowiny, nie trzeba pędzić aż za ocean. Nie tak dawno miałem ogromną wielką przyjemność jeść kolację w absolutnie fantastycznym miejscu w Chianti. Goszczony przez Dario Cecchinieho – najsłynniejszego rzeźnika w Toskanii – zjadłem sześciodaniową kolację składającą się wyłącznie z  .... wołowiny. Zakrapiana wyśmienitym chianti classico uczta do dziś mile łechce receptory smakowe mojej pamięci. Obawiam się jednak, że dla większości Polaków wspaniała uczta zakończyłaby się z chwilą  przekrojeniu słynnej bistecca alla fiorentina, z której wypłynęłaby krew.

Przyznam się, że i ja nie należę do osób, które lubią gdy mięso ocieka krwią, a do zjedzenia kolacji potrzebne są stalowe, ostre niczym skalpele noże lub szczęka silna jak u bulteriera. Osobiście plasuję się w statystycznej grupie Polaków, o której wspominał w wywiadzie Moran. Już nie jem wysmażonej na wiór podeszwy, ale nie jestem jeszcze przekonany do mocno krwistych mięs. 

A co w takim razie z tymi, którym nie odpowiada żadna z zamorskich form przyrządzania mięsa? Dla nich mamy długą tradycję podawania wołowiny duszonej, gotowanej lub pieczonej. Ta, dobrze przyrządzona, a przede wszystkim w dobrym gatunku, potrafi zachwycić niejedno podniebienie. 

Zanim podam przepis na pieczeń wołową z prawdziwego, zdarzenia muszę wyraźnie zaznaczyć, że robiąc jakiekolwiek danie z wołowiny nie możemy użyć byle jakiego mięsa. Czy to będzie gulasz, czy bitki, czy pieczeń – powinniśmy użyć dobrego mięsa. 

Co to znaczy dobre mięso? Po pierwsze musi byś świeże, po drugie musi pochodzić od stosunkowo młodego byczka, a po trzecie musi to być właściwa część wołu. Niekoniecznie myślę od razu o polędwicy. Spokojnie można wybrać udziec, łopatkę czy zrazową. W naszych miastach wśród dziesiątek masarni sprzedających byle jakie mięso, można wyszukać takie, które zapewniają dostawy odpowiedniego surowca. Najważniejszym jest jednak to, by w takim sklepie upatrzyć i „oswoić” sobie sprzedawcę, który szczerze doradzi nam podczas zakupów: – Dziś raczej proszę nie brać „wołowinki”, dziś lepiej „schabik” lub „cielęcinkę”. Ale za to jutro to będzie wołowina jak się patrzy. (Ja akurat zakupy robię w Krakowie –  i stąd te zdrobnienia.)




Pieczeń wołowa
na 6–8 osób

Składniki
  • 1 kg świeżej, młodej wołowiny (łopatka, udziec lub zrazowa)
 Zalewa
  • 50 ml czerwonego wina
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu w kulkach
  • kilka ziaren jałowca
  • 4 listki laurowe
 Ponadto
  • 4 średnie cebule
  • ¼ kostki masła
  • sól i pieprz
  • smalec do smażenia
 
Przygotowanie

Zmieszać składniki zalewy. Włożyć mięso do worka foliowego, wlać do niego zalewę, szczelnie zawinąć i włożyć do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Następnie wyjąć mięso. Zalewę zlać do osobnego naczynia. Mięso osuszyć, a następnie „zamknąć” opiekając na patelni, na gorącym smalcu po kilkanaście sekund z każdej strony. Przełożyć mięso do wysmarowanej masłem brytfanny. Wlać zalewę. Posolić, popieprzyć i obficie obsypać pociętą w piórka cebulą. Na wierzch położyć wiórkowane masło. Całość piec w zamkniętej brytfance przez 3–4 godziny w temperaturze 180 stopni. Co pół godziny polewać mięso sosem, który gromadzi się na dnie brytfanny. Pod koniec pieczenia można dodać do sosu rozdrobnioną kromkę czerstwego chleba.
Pieczeń doskonale będzie smakowała z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz warzywami na ciepło. Ja dziś proponuję podać ją z puree z selera oraz z grillowanymi, kolorowymi warzywami z czosnkiem i rozmarynem. 

Wygodnie jest przygotować pieczeń dzień wcześniej. Wtedy może ona spokojnie wystygnąć. Zimne mięso będzie nam łatwiej pokroić na porcje. Tuż przed podaniem całość możemy łatwo odgrzać w piekarniku lub na kuchence na lekkim ogniu.

Jakie wino?
Oczywiście to takiego dania pasować będzie niemal każde czerwone, solidnie taniczne, dojrzewane w beczkach wino. W ubiegłym miesiącu na Ogrodach Wina w Dworze Sieraków gościł jeden z największych winiarzy Hiszpanii – ojciec założyciel apelacji Robera del Duero, król tempranillo – Alejandro „Pesquera” Fernandez. Cóż innego mógłbym polecić, jak nie coś od mistrza właśnie.


Condado de Haza Reserva Selección



Komentarze

ETYKIETY

alzacki gewurztraminer alzacki pinot gris Anatolia anchois apfelkueche Apulia arbuz Argentyna arien Aromatyczne ragout z jelenia Atascaburras Austria avocado awokado babeczki bacalhau baeckeoffe bagietka baharat bakalie bakłażan bakłażan nadziewany barszcz batat bazylia belgijskie beza bia białe białe wino białe wytrawne wino Bigos biszkopt blaufrankisch bobal boczek boczniaki Bordeaux botrytyzowane botwinka brukselka Bruschetta Bruschetta z dynią bulgur bulion wołowy Bułgaria buraki Burgundia bursztynowe cabernet sauvignon camembert Cantine Calatrasi Cantucci carmenere Carménère Cassoulet Castra Rubra catarratto cava Cava Brut Reserva cebula karmelizowana chablis chardonnay Chateau Laville Bertrou Rouge cheddar Chianti Chile chilijskie carmenere chilli chimichurri chleb Chorwacja chutney pomarańczowy ciasteczka ciasteczka i inne słodkości ciasteczka z parmezanem ciasto ciasto francuskie cieciorka cielęcina co to gremolata comber Combry jagnięce confit z gęsi Confit z kaczki Cossoulet Crap la cuptor Creme Anglaise crianza cukier cukinia cukinie curry curry z kalafiora i ziemniaków cynamon cytrusy cytryna czarnuszka czarny makaron czekolada Czekolada. Domowe pralinki czerwone czerwone wino czosnek czulent daktyle Dalmacja dania z grilla dania z rusztu danie głowne Danie główne danie jednogarnkowe deser deser czekoladowy deser z tapioką dla głodnych dobór win do potraw Dolina Loary Domaines Auriol Dorada dorsz Douro drink duszone kalmary Dwór Sieraków dynia egri bikaver eko-uprawy Eko-wina Elegancki krem grzybowy Eliq Maranik empanadas euro 2016 Farfalle z brukselką fasola fasolka szparagowa feta figi filet z kurczaka focaccia Francja francuska francuska zupa furmint galaretka Winiary Gaskonia gewurztraminer gęsina gęś gicz cielęca gjuwecz Golan Heights Winery golonka gołąbki z rybą gorgonzola goździki Grammelknödel granat grejpfrut Grejpfrutówka Grejpfrutówka szczecińska gremolata Grenache grill grillowana karkówka Grillowana karkówka z jarzębiną Grillowana pierś z kurczaka grillowane grillowane warzywa Grillowany łosoś Grimbergen Grimbergen Blanche Grimbergen Blonde grimbergen double grissini Gruner Veltliner Grüner Veltliner gruszki gruzińska kuchnia Gruzja grzyby gulasz mięsny Gulasz warzywny H de l’Hospitalet Merlot halibut hamburger Herbacianka gazdówka hinduska kuchnia Hiszpania hiszpańska cava hiszpańska Galicja Indie Izrael jabłka jagnięcina jajka Janusz Fic jarmuż jarzębina jednogarnkowe jeżyny kacze udka kaczka Kaczka z jabłkami i czerwoną kapustą Kaczka z soli kalarepa Kalendarz 2015 kalmary kalmary w sosie pomidorowym kalmary z oliwą i czosnkiem kapary kapusta kardamon karkówka karmel karmelizowane buraczki karmelizowane jabłka karnawał Karp Karp na wigilijną kolację Karp pieczony Karp piernikowy Karp z grzybami w śmietanie kasza Katalonia kiełki knedle knedle ze skwarkami koktajl z krewetek kolacja kolacja dla dwojga Kolacja Walentynkowa Kolacja we dwoje kolacja z winem kolendra konfitura z rabarbaru konfitura z róży koniak koper włoski koperek koszyczek z parmezanu kotleciki jagnięce krem krem z batatów krewetki królik duszony w śmietanie kruche ciasto Kruche ciasto z owocami kuchnia arabska kuchnia azjatycka kuchnia bałkańska kuchnia francuska kuchnia hiszpańska kuchnia Indonezji kuchnia indyjska kuchnia japońska kuchnia latem kuchnia marokańska kuchnia meksykańska kuchnia polska kuchnia portugalska kuchnia węgierska kuchnia włoska kuchnia żydowska kumin kurczak kurczak curry kurczak marengo kurczak pieczony kurczak w sosie sojowym kurczak w tempurze kurki kurkuma Langwedocja Lato lekka kolacja lekki obiad lekkostrawna potrawa letnie smaki ligawa limonka Lindt liść laurowy Lizbona lody lody tymiankowe Lyngrove Estate łatwy przepis łączenie win z potrawami łosoś Łosoś w wannie majówka makaron Makaron z gitary Makaron z zieloną fasolką makowiec malbec maliny Małgorzata Caprari małże mango Maroko marsala Marynowane plastry ośmiornicy Masełko pomarańczowe masło orzechowe mazurek melon merlot miecznik Miecznik w sosie czekoladowo-papryczkowym mięso z grilla mięta migdały Ministrudle Minitarty miód mleko kokosowe mojej francuskiej kuchni Mołdawia Mont Marcal morele moscatel mtsvane mufiny Mufiny z suszonymi pomidorami Mule mus czekoladowy mus z marchwi muscat muskat musujące musztarda Dijon nadzienie Nalewki Nalewki domowe Nebbiolo Niemcy Nowa Kuchnia Włoska Nowa Zelandia Nowy Rok obiad ocet winny Ogrody Wina okoń Okoń w sosie maślanym oliwa oliwki orzechy orzechy włoskie Orzeźwiająca tarta z truskawkami Osso bucco Osso bucco z warzywami ośmiornica owoce owoce leśne owoce morza Pacherenc paella paella z owocami morza Palmiery Palmiery z suszonymi pomidorami palomino Pałac Mierzęcin papryczki chili papryka Papryka nadziewana rybą parmezan pasta orzechowa pasta putanesca pasta z bakłażanów paszteciki ze szpinakiem pasztet pasztet rybny patelnia pavlova pedro ximenez peklowanie mięsa Pendar Perliczka perliczka pieczona w pomarańczach perliczka z boczkiem perliczka z jabłkami Petit Verdot Phali ze szpinakiem Pieczeń wołowa wołowina Pieczona dorada pieczona golonka pieczona jagnięcina pieczona kaczka pieczona perliczka pieczona szynka Pieczone jabłka pieczone kasztany pieczony dorsz Pieczony dorsz w sosie maślanym pieczony królik pieczony łosoś Pieczony sum piekarnik Piemont pieprz pierogi pierożki pierś perliczki pierś z gęsi marynowana w czerwonym winie pierś z kurczaka pierś z kurczaka w aromatycznych przyprawach pietruszka pietruszkowe pesto Pikantna pierś z kaczki Pikantne pieczone migdały piknik Piknik menu pinot blanc Pinot Gris pinot noir Pioneer Block Piwo belgijskie polędwiczki wieprzowe polskie wino pomarańcza pomarańcze pomelo pomidorki pomidorki koktajlowe pomidory pomysł na świąteczny deser pomysł na świąteczny obiad Porto Portugalia porzeczka post potrawy z grilla poziomki półsłodkie primitivo prosecco próbki zapachów wina przekąska przekąska do wina przekąski przekąski do wina Przekąski orzechowe przepiórka Przepiórka w sosie porto Przepiórka z pomarańczami przepis na dorsza przepis na tartę przepis Nigelli Lawson przystawka pstrąg pstrąg z migdałami pudding Pudding z owocami leśnymi pulpo pulpo a feira pulpo alla gallega pyszne ragout Ramon Bilbao Ramón Bilbao regent reserva riesling rioja risotto risotto z dynią risotto z małżami rkatsiteli rodzynki Roladki z grillowanej cukinii romantyczna kolacja romantyczny wieczór Rozmaryn róża różowe różowe wino RPA rukola Rumunia ryba ryba duszona Ryba duszona w warzywach ryba marynowana w soli ryba na święta Ryba na wigilię ryba pieczona ryba riesling ryba w soli ryba w sosie ryż Saint Clair salsa z mango saltimbocca alla romana Sałata sałatka sałatka letnia sałatka owocowa Sałatka śledziowa sałatka wiosenna Sałatka z kaczką i boczniakami Sałatka z kalarepą i cytrusami sałatka z krewetek sałatka z mango sałatka z melonem Sałatka z młodymi ziemniakami i rzodkiewką sałatka ze szpinakiem sałatka ziemniaczana Sancerres Les Charmelles saperavi Sardynia sashimi sauvignon blanc Senhor do Alto ser kozi ser pleśniowy sernik sernik czekoladowy Sernik piernikowo-czekoladowy Sernik z jagodami Sernik z konfiturą wiśniową Serradenari sezon grillowy Sezonowa zupa jarzynowa sezonowe warzywa Sherry shiraz shot słodkie Słowenia smażone kalmary Snikers sos argentyński Sos béarneński sos chimichurri sos grzybowy sos maślany sos pomarańczowy sos pomidorowy sos umami sos z kaparów sos z wina souvignon blanc sól sół morska Spaghetti z awokado sposób na kurczaka Spritzer Stek stek wołowy strudel z owocami suflet suszone owoce suszone pomidory sycące danie Sycylia Sylvaner Sylwester Sylwestrowe party Sylwestrówka Syrah szarlotka Szarlotka z winem Szaszłyk z ananasem Szaszłyk z białą kiełbasą Szaszłyk z cielęciną Szaszłyk z piersi kurczaka Szaszłyk z polędwiczką wieprzową Szaszłyk z wątróbką szaszłyki Szaszłyki po bułgarsku szparagi Szparagi w sosie pomarańczowym Szparagowiec szpinak szynka parmeńska Szynka peklowana w soli śledzie śledzie korzenne śledź śliwki suszone śliwki w boczku śmietanka świąteczna kolacja świąteczny obiad święta święta wielkanocne święto zakochanych tadżin tagine tagine z kurczaka Tamaya tapenada tapioka tapioka z owocami tarta tarta z bakłażanem tarta z gruszką tarta z grzybami tarta z morelami tarta z truskawkami tarta ze szpinakiem tartaletki tartinki z serem tempranillo tempura tinta roriz tiramisu Tokaj topinambur Toro tort tort genueński Toskania touriga franca touriga nacional Trufle truskawki Turcja tymianek udka gęsie udka z kurczaka umami uroczysta kolacja Urugwaj Vegaburger z kotletem z cieciorki Verrine verus viognier Vollmer W mojej francuskiej kuchni wakacje wakacyjne smaki Walentynki walentynkowe menu Walentynkowy biszkopt Warzywa wątróbka wątróbka gęsia wątróbka z jabłkiem we dwoje wegańskie welschriesling wędzony łosoś Węgry Wielka księga kucharska Wielkanoc Wigilia wina organiczne wino wino białe wino biodonamiczne wino czerwone wino musujące wino na grilla wino słodkie wino włoskie wino wytrawne wino z Piemontu wiosenny obiad wiśnie Włochy włoskie pieczywo wodorosty nori wołowina Wódka Potocki wódka sieraków Wódka z beczki wytrawne Yarden zabaglione zabajone zabajone z owocami zamiast karpia zapiekanka z gęsich udek zapiekanka z mięsem zapiekanka ziemniaczana zdrowe danie zestaw win organicznych ziemniaki zioła Zrazy po mojemu zupa zupa cebulowa Zupa dyniowa zweigrlt żurawina
Pokaż więcej