Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 28 października 2014

Ekspresowe przekąski do wina

Nie zawsze, gdy zapraszamy gości lub po prostu mamy ochotę na kieliszek dobrego wina, chcemy jednocześnie spędzić całe popołudnie w kuchni przyrządzając wykwintne dania. Z drugiej strony, nie każde wino warto pić samo, bez kulinarnego towarzystwa. Najlepiej wtedy przyrządzić ekspresowe przekąski. Oto kilka nowych propozycji. 


Grillowane śliwki w boczku
na 10 przekąsek
  • 10 wędzonych śliwek
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • wykałaczki
Śliwkę zawiń w plaster wędzonego boczku, przebij wykałaczką, aby rulonik się nie rozwinął. Podobnie postępuj z pozostałymi śliwkami. Grilluj na grillu lub w piekarniku na ustawieniu do grillowania potraw do momentu podpieczenia boczku. W zależności od upodobania, podawaj gorące lub zimne.

Do pary proponuję hiszpańskie tempranillo Dehesa la Granja ze słynnej Bodegi Alejandro Fernandeza.O wspaniałym aromacie konfitur z czarnych owoców, wzbogaconym o nuty wanilii i anyżu,
cedru oraz ziół. To niezwykle eleganckie wino o wspaniałych, miękkich taninach i długim, eleganckim finiszu. Proponuję dekantować go przed podaniem, ponieważ w pierwszym zetknięciu przy przelaniu z butelki nie pozwoli w pełni cieszyć się bogactwem swojego aromatu.




Pikantne tartinki z serem
na 10 przekąsek
  • 10 małych grzanek
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag żółtego sera (np. gouda)
  • 2–3 łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu
  • 10 połówek lub ćwiartek orzechów włoskich
Zetrzyj na drobnych oczkach ser, przełóż do miseczki, dodaj majonez i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz szczyptę mielonego pieprzu. Wymieszaj wszystko na pastę, wyłóż ją łyżeczką na grzanki i udekoruj kawałkami orzechów.

Ta przekąska od dawna gości na naszym stole gdy spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi. Przepis dostałam od Dorotki, a że przypadł do gustu wszystkim moim gościom, nie może go zabraknąć.
To przekąska, którą ze względu na dodatek czosnku trudno połączyć z winem. Odpowiednie będzie hiszpańskie białe wino Martín Códax Albariño o intensywnym i eleganckim aromacie owoców cytrusowych i zielonych jabłek przemieszanym z nutami świeżych ziół. W ustach krągłe, pełne.
Cenię go za wspaniały, orzeźwiający, długi posmak.

 
Grillowana cukinia
na ok. 10 przekąsek
  • 2 cukinie
  • 10 dag serka mascarpone
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 5 listków świeżej mięty
  • łyżeczka soku z cytryny
Cukinię pokrój wzdłuż na długie plastry, ułóż na papierze do pieczenia i grilluj w piekarniku. Serek mascarpone połącz z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu oraz poszatkowaną drobno miętą. Jeden plaster cukinii pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pastą z serka (można dać również pokrojonego w kostkę grillowanego bakłażana).
Na resztę grillowanych plastrów cukinii wyłóż łyżeczkę pasty i zwiń w rulonik, zabezpiecz wykałaczką.

Do tej delikatnej przekąski zdecydowanie proponuję podanie białego, aromatycznego wina. Sprawdzi się tu na przykład wino z południa Włoch Felicitá z winnicy Tenute Al Bano Carrisi o jasnym, słomkowożółtym kolorze, powstałe ze szczepu sauvignon i chardonnay. Wspaniale, aromatyczne, z wyczuwalnymi nutami polnych kwiatów i białych owoców przemieszanych ze świeżymi ziołami. Niezwykle rześkie, aksamitne i harmonijne. Jest typem wina, które przypadnie do gustu nawet niewprawnym entuzjastom.


Polecam wina:
Dehesa la Granja
VdT Castilla y León
Hiszpania

Martín Códax Albariño
DO Rias Baixas
Hiszpania

Felicitá
IGP Salento
Włochy


4 komentarze:

Zuzanna Ploch pisze...

Śliwki w boczku to już klasyka na spotkaniach ze znajomymi. Fajny pomysł na kanapeczki z pastą serową i orzechem. Pozdrawiam :)

apetytnawiecej.p pisze...

Wszystkie pomysły na przekąski mile widziane:) Pozdrawiam!

Magdalena pisze...

Przepisy zanotowane :) Dzięki!

Projekt życie blog pisze...

fajny pomysł na szybkie przekąski :) co do grillowanej cukinii, równie dobrze smakuje w tej roli bakłażan, robiłam też w wersji z serem feta, mięta i cytryna świetnie podkręcają smak nadzienia :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...