Nalewki na zakończenie roku

Zainspirowana smakiem wódek Dworu Sieraków, których recepturę zatwierdzałam wraz z szacownym gronem znawców, a które, jak się okazuje, zdobywają coraz szerszą popularność nie tylko w naszym kraju, ale i za granicą, postanowiłam odgrzebać historię domowych trunków i spróbować sił w tworzeniu nalewek. Po części dla zdrowotności, a po części dla odkrycia na nowo zapomnianych smaków.

Kierując się smakiem pieprzówki i wódki z czarnego bzu  przygotowałam niewielkie ilości nalewek w zeszłym roku. Były równie ciekawe jak wspomniane wódki. Doszłam jednak do wniosku, że teraz należy spróbować czegoś nowego. 
A więc w tym roku nastawiłam wiśniówkę, malinówkę, pigwówkę...
Mniam.

Mam nadzieje, że zachęcę Was do próbowania sił w tworzeniu domowych specjałów. Aby Wam to ułatwić, polecam książkę, jaką niedawno dostałam.
Nalewki domowe Małgorzaty Caprari, której recenzję znajdziecie tutaj. Mimo niedociągnięć i błędów w przepisach, to kopalnia receptur, a uwagi autorki pomogą zdecydować, którą z nich wypróbować.
Ja znacznie okroiłam ilości składników w podawanych przepisach, trochę ze strachu że coś się nie uda, a trochę z braku miejsca na przechowywanie znacznych ilości trunków.
Jednego jestem pewna: przepisy są sprawdzone. Pierwsze aromatyczne efekty już czekają na specjalne okazje, abym mogła poczęstować gości wyrobami mojej manufaktury.

Poniżej wybrane przeze mnie z książki receptury ze zmniejszonymi proporcjonalnie ilościami składników.
Ważne jest, aby przygotowane przez Was nalewki zostały szczelnie zamknięte, w przeciwnym razie i aromaty, i alkohol wyparują. I będzie klops!


Jako że na malinówkę, pigwówkę, aroniówkę czy wiśniówkę już w tym roku za późno, podaję przepisy na nalewki, które można wykonać i kosztować jeszcze przed końcem tego roku.

Sylwestrówka
  • 0,5 l wytrawnego czerwonego wina
  • 0,25 l brązowego rumu
  • 0,1 l spirytusu rektyfikowanego (95%)
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • dobrze sparzona skórka z połówki pomarańczy lub cytryny
Cukier i pociętą w kostkę skórkę z cytrusa włożyć do dużego słoja lub gąsiorka, dodać wino i rum. Delikatnie wymieszać. Odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 2 tygodnie, a następnie przefiltrować przez kilkukrotnie złożoną gazę lub filtr do kawy.

Herbacianka gazdówka
  • 0,25 l czystej wódki
  • 2 suszone śliwki bez pestek
  • 510 rodzynek
  • 1 łyżeczka czarnej liściastej herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
Śliwki grubo pokroić, włożyć do czystego słoja lub butelki, dodać cukier, rodzynki i herbatę. Zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni w ciemnie, chłodne miejsce. Codziennie kilkukrotnie potrząsać butelką. Następnie przefiltrować.
Napój powinien odstać jeszcze dwa tygodnie, choć zdaniem niecierpliwych od razu nadaje się do picia.

Grejpfrutówka szczecińska
  • skórka i sok z jednego grejpfruta
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 20 dag cukru
  • kawałek laski wanilii lub cukier wanilinowy
  • 0,5 l czystej wódki
  • 0,5 l spirytusu rektyfikowanego
  • 1,5 l niegazowanej wody mineralnej
Cytrusy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę skroić z samego wierzchu owoców, bez białej warstwy i przełożyć do dużego wyparzonego słoja. Dodać sok wyciśnięty z grejpfruta, drobno posiekaną laskę wanilii. Cukier rozpuścić w letniej wodzie, wystudzić. Przelać do słoja i dodać alkohol. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień. Następnie przefiltrować i odstawić jeszcze na tydzień.

Jeśli o użyciu spirytusu pomyślicie z przerażeniem, możecie spróbować nalewek na wódce. Jest znacznie delikatniejsza. 

Pierwszą swoją wiśniówkę zrobiłam na wódce. Co dwa tygodnie sprawdzałam jej smak, aromat i ostrość wyczuwalnego alkoholu. Na początku jego woń była nie do zniesienia, jednak z czasem zupełnie się zmieniła, a po roku stała się prawie niewyczuwalna.
To doświadczenie sprawiło, że więcej nie bałam się już użycia spirytusu.  



Pomysł na prezent
Nalewki to dla mnie podobnie jak domowe przetwory i wypieki wspaniały pomysł na prezent.
Jeśli jednak zabraknie Wam czasu aby przygotować je przed Świętami, polecam skosztowania serii wódek Dwór Sieraków. Myślę że ze względu na swą delikatność i owocową nutę przypadnie Wam do gustu wódka biała i bzówka, choć nie mają sobie nic do zarzucenia pieprzówka i wódka z beczki.
Każda jest inna, każda wyjątkowa.
A ja mam do nich szczególny sentyment nie tylko przez wyjątkowy smak, ale i fakt że projektowałam ich etykiety i brałam udział w tworzeniu marki.

Komentarze

zuzanna szałach pisze…
CIEKAWE PRZEPISY ;NIE MA TO JAK NALEWECZKA DOMOWEJ ROBOTY; TEZ OSTATNIO SIĘ WCIĄGNĘŁAM W ROBIENIE NALEWEK;ZAPRASZAM NA DEGUSTACJĘ;POZDRAWIAM;)
http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/przetwory
Anna Miodońska pisze…
Faktyczne zbiór masz już spory :-)
Szkoda tylko, że na ich przegryzienie trzeba tak długo czekać.
Muszę przyznać, że ich przygotowywanie jest bardzo wciągające i gdy próby okażą się pomyślne, rozbudza się smak na więcej nowych pomysłów co by tu jeszcze..
Anonimowy pisze…
Witam. Właśnie robię grejpfrutówke - mam przepis z książki dokładnie taki sam - i zastanawia mnie ta duża ilość wody. Przecież jeśli dodamy 3x więcej wody niż spirytusu to nalewka będzie będzie miała znacznie poniżej 30 % -nawet po dodaniu wódki dalej będzie poniżej 30%.
Czy robiłeś już grejpfrutówkę czy to będzie pierwszy raz??
Anonimowy pisze…
sorki - czy robiłAs :p
Anna Miodońska pisze…
Takie "rozcieńczenie" spirytusu bierze się z bardzo krótkiego okresu dojrzewania nalewki (nawet trudno nazwać to dojrzewaniem, bardziej przegryzanie).
Nalewki, które potrzebują na dojrzewanie rok lub dłużej zupełnie inaczej reagują ze spirytusem i ich moc znacznie słabnie w tym czasie.
Jeśli do tego przepisu użyjesz innej proporcji (więcej spirytusu) nalewka będzie mocniejsza, ale też w delektowaniu się nią będzie przeszkadzał ostry zapach czystego spirytusu.
Co będzie miało też odbicie w smaku - będzie głównie czuć spirytus.

ETYKIETY

alzacki gewurztraminer alzacki pinot gris Anatolia anchois apfelkueche Apulia arbuz Argentyna arien Aromatyczne ragout z jelenia Atascaburras Austria avocado awokado babeczki bacalhau baeckeoffe bagietka baharat bakalie bakłażan bakłażan nadziewany barszcz batat bazylia belgijskie beza bia białe białe wino białe wytrawne wino Bigos biszkopt blaufrankisch bobal boczek boczniaki Bordeaux botrytyzowane botwinka brukselka Bruschetta Bruschetta z dynią bulgur bulion wołowy Bułgaria buraki Burgundia bursztynowe cabernet sauvignon camembert Cantine Calatrasi Cantucci carmenere Carménère Cassoulet Castra Rubra catarratto cava Cava Brut Reserva cebula karmelizowana chablis chardonnay Chateau Laville Bertrou Rouge cheddar Chianti Chile chilijskie carmenere chilli chimichurri chleb Chorwacja chutney pomarańczowy ciasteczka ciasteczka i inne słodkości ciasteczka z parmezanem ciasto ciasto francuskie cieciorka cielęcina co to gremolata comber Combry jagnięce confit z gęsi Confit z kaczki Cossoulet Crap la cuptor Creme Anglaise crianza cukier cukinia cukinie curry curry z kalafiora i ziemniaków cynamon cytrusy cytryna czarnuszka czarny makaron czekolada Czekolada. Domowe pralinki czerwone czerwone wino czosnek czulent daktyle Dalmacja dania z grilla dania z rusztu danie głowne Danie główne danie jednogarnkowe deser deser czekoladowy deser z tapioką dla głodnych dobór win do potraw Dolina Loary Domaines Auriol Dorada dorsz Douro drink duszone kalmary Dwór Sieraków dynia egri bikaver eko-uprawy Eko-wina Elegancki krem grzybowy Eliq Maranik empanadas euro 2016 Farfalle z brukselką fasola fasolka szparagowa feta figi filet z kurczaka focaccia Francja francuska francuska zupa furmint galaretka Winiary Gaskonia gewurztraminer gęsina gęś gicz cielęca gjuwecz Golan Heights Winery golonka gołąbki z rybą gorgonzola goździki Grammelknödel granat grejpfrut Grejpfrutówka Grejpfrutówka szczecińska gremolata Grenache grill grillowana karkówka Grillowana karkówka z jarzębiną Grillowana pierś z kurczaka grillowane grillowane warzywa Grillowany łosoś Grimbergen Grimbergen Blanche Grimbergen Blonde grimbergen double grissini Gruner Veltliner Grüner Veltliner gruszki gruzińska kuchnia Gruzja grzyby gulasz mięsny Gulasz warzywny H de l’Hospitalet Merlot halibut hamburger Herbacianka gazdówka hinduska kuchnia Hiszpania hiszpańska cava hiszpańska Galicja Indie Izrael jabłka jagnięcina jajka Janusz Fic jarmuż jarzębina jednogarnkowe jeżyny kacze udka kaczka Kaczka z jabłkami i czerwoną kapustą Kaczka z soli kalarepa Kalendarz 2015 kalmary kalmary w sosie pomidorowym kalmary z oliwą i czosnkiem kapary kapusta kardamon karkówka karmel karmelizowane buraczki karmelizowane jabłka karnawał Karp Karp na wigilijną kolację Karp pieczony Karp piernikowy Karp z grzybami w śmietanie kasza Katalonia kiełki knedle knedle ze skwarkami koktajl z krewetek kolacja kolacja dla dwojga Kolacja Walentynkowa Kolacja we dwoje kolacja z winem kolendra konfitura z rabarbaru konfitura z róży koniak koper włoski koperek koszyczek z parmezanu kotleciki jagnięce krem krem z batatów krewetki królik duszony w śmietanie kruche ciasto Kruche ciasto z owocami kuchnia arabska kuchnia azjatycka kuchnia bałkańska kuchnia francuska kuchnia hiszpańska kuchnia Indonezji kuchnia indyjska kuchnia japońska kuchnia latem kuchnia marokańska kuchnia meksykańska kuchnia polska kuchnia portugalska kuchnia węgierska kuchnia włoska kuchnia żydowska kumin kurczak kurczak curry kurczak marengo kurczak pieczony kurczak w sosie sojowym kurczak w tempurze kurki kurkuma Langwedocja Lato lekka kolacja lekki obiad lekkostrawna potrawa letnie smaki ligawa limonka Lindt liść laurowy Lizbona lody lody tymiankowe Lyngrove Estate łatwy przepis łączenie win z potrawami łosoś Łosoś w wannie majówka makaron Makaron z gitary Makaron z zieloną fasolką makowiec malbec maliny Małgorzata Caprari małże mango Maroko marsala Marynowane plastry ośmiornicy Masełko pomarańczowe masło orzechowe mazurek melon merlot miecznik Miecznik w sosie czekoladowo-papryczkowym mięso z grilla mięta migdały Ministrudle Minitarty miód mleko kokosowe mojej francuskiej kuchni Mołdawia Mont Marcal morele moscatel mtsvane mufiny Mufiny z suszonymi pomidorami Mule mus czekoladowy mus z marchwi muscat muskat musujące musztarda Dijon nadzienie Nalewki Nalewki domowe Nebbiolo Niemcy Nowa Kuchnia Włoska Nowa Zelandia Nowy Rok obiad ocet winny Ogrody Wina okoń Okoń w sosie maślanym oliwa oliwki orzechy orzechy włoskie Orzeźwiająca tarta z truskawkami Osso bucco Osso bucco z warzywami ośmiornica owoce owoce leśne owoce morza Pacherenc paella paella z owocami morza Palmiery Palmiery z suszonymi pomidorami palomino Pałac Mierzęcin papryczki chili papryka Papryka nadziewana rybą parmezan pasta orzechowa pasta putanesca pasta z bakłażanów paszteciki ze szpinakiem pasztet pasztet rybny patelnia pavlova pedro ximenez peklowanie mięsa Pendar Perliczka perliczka pieczona w pomarańczach perliczka z boczkiem perliczka z jabłkami Petit Verdot Phali ze szpinakiem Pieczeń wołowa wołowina Pieczona dorada pieczona golonka pieczona jagnięcina pieczona kaczka pieczona perliczka pieczona szynka Pieczone jabłka pieczone kasztany pieczony dorsz Pieczony dorsz w sosie maślanym pieczony królik pieczony łosoś Pieczony sum piekarnik Piemont pieprz pierogi pierożki pierś perliczki pierś z gęsi marynowana w czerwonym winie pierś z kurczaka pierś z kurczaka w aromatycznych przyprawach pietruszka pietruszkowe pesto Pikantna pierś z kaczki Pikantne pieczone migdały piknik Piknik menu pinot blanc Pinot Gris pinot noir Pioneer Block Piwo belgijskie polędwiczki wieprzowe polskie wino pomarańcza pomarańcze pomelo pomidorki pomidorki koktajlowe pomidory pomysł na świąteczny deser pomysł na świąteczny obiad Porto Portugalia porzeczka post potrawy z grilla poziomki półsłodkie primitivo prosecco próbki zapachów wina przekąska przekąska do wina przekąski przekąski do wina Przekąski orzechowe przepiórka Przepiórka w sosie porto Przepiórka z pomarańczami przepis na dorsza przepis na tartę przepis Nigelli Lawson przystawka pstrąg pstrąg z migdałami pudding Pudding z owocami leśnymi pulpo pulpo a feira pulpo alla gallega pyszne ragout Ramon Bilbao Ramón Bilbao regent reserva riesling rioja risotto risotto z dynią risotto z małżami rkatsiteli rodzynki Roladki z grillowanej cukinii romantyczna kolacja romantyczny wieczór Rozmaryn róża różowe różowe wino RPA rukola Rumunia ryba ryba duszona Ryba duszona w warzywach ryba marynowana w soli ryba na święta Ryba na wigilię ryba pieczona ryba riesling ryba w soli ryba w sosie ryż Saint Clair salsa z mango saltimbocca alla romana Sałata sałatka sałatka letnia sałatka owocowa Sałatka śledziowa sałatka wiosenna Sałatka z kaczką i boczniakami Sałatka z kalarepą i cytrusami sałatka z krewetek sałatka z mango sałatka z melonem Sałatka z młodymi ziemniakami i rzodkiewką sałatka ze szpinakiem sałatka ziemniaczana Sancerres Les Charmelles saperavi Sardynia sashimi sauvignon blanc Senhor do Alto ser kozi ser pleśniowy sernik sernik czekoladowy Sernik piernikowo-czekoladowy Sernik z jagodami Sernik z konfiturą wiśniową Serradenari sezon grillowy Sezonowa zupa jarzynowa sezonowe warzywa Sherry shiraz shot słodkie Słowenia smażone kalmary Snikers sos argentyński Sos béarneński sos chimichurri sos grzybowy sos maślany sos pomarańczowy sos pomidorowy sos umami sos z kaparów sos z wina souvignon blanc sól sół morska Spaghetti z awokado sposób na kurczaka Spritzer Stek stek wołowy strudel z owocami suflet suszone owoce suszone pomidory sycące danie Sycylia Sylvaner Sylwester Sylwestrowe party Sylwestrówka Syrah szarlotka Szarlotka z winem Szaszłyk z ananasem Szaszłyk z białą kiełbasą Szaszłyk z cielęciną Szaszłyk z piersi kurczaka Szaszłyk z polędwiczką wieprzową Szaszłyk z wątróbką szaszłyki Szaszłyki po bułgarsku szparagi Szparagi w sosie pomarańczowym Szparagowiec szpinak szynka parmeńska Szynka peklowana w soli śledzie śledzie korzenne śledź śliwki suszone śliwki w boczku śmietanka świąteczna kolacja świąteczny obiad święta święta wielkanocne święto zakochanych tadżin tagine tagine z kurczaka Tamaya tapenada tapioka tapioka z owocami tarta tarta z bakłażanem tarta z gruszką tarta z grzybami tarta z morelami tarta z truskawkami tarta ze szpinakiem tartaletki tartinki z serem tempranillo tempura tinta roriz tiramisu Tokaj topinambur Toro tort tort genueński Toskania touriga franca touriga nacional Trufle truskawki Turcja tymianek udka gęsie udka z kurczaka umami uroczysta kolacja Urugwaj Vegaburger z kotletem z cieciorki Verrine verus viognier Vollmer W mojej francuskiej kuchni wakacje wakacyjne smaki Walentynki walentynkowe menu Walentynkowy biszkopt Warzywa wątróbka wątróbka gęsia wątróbka z jabłkiem we dwoje wegańskie welschriesling wędzony łosoś Węgry Wielka księga kucharska Wielkanoc Wigilia wina organiczne wino wino białe wino biodonamiczne wino czerwone wino musujące wino na grilla wino słodkie wino włoskie wino wytrawne wino z Piemontu wiosenny obiad wiśnie Włochy włoskie pieczywo wodorosty nori wołowina Wódka Potocki wódka sieraków Wódka z beczki wytrawne Yarden zabaglione zabajone zabajone z owocami zamiast karpia zapiekanka z gęsich udek zapiekanka z mięsem zapiekanka ziemniaczana zdrowe danie zestaw win organicznych ziemniaki zioła Zrazy po mojemu zupa zupa cebulowa Zupa dyniowa zweigrlt żurawina
Pokaż więcej