Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 6 lutego 2014

Walentynkowe słodkości

Zbliża się dzień zakochanych. Pora stworzyć menu na Walentynkowy wieczór. Menu wyjątkowe, takie, które zaskoczy różnorodnością, fakturą, drobnymi niuansami. W końcu to menu dla ukochanej osoby. Sentencja "droga do serca mężczyzny wiedzie przez jego żołądek" przytoczona przez Nathalie Roy w książce "Smaczne życie Charlotte Lavigne" nie daje mi spokoju, tak jak głównej bohaterce książki. I choć nie ulegam szałowi kupowania walentynkowych gadżetów, w kuchni puszczam wodze fantazji tworząc dania bardziej wyszukane niż na co dzień. 
Nie ma co ukrywać - największą frajdę sprawia mi przygotowywanie deserów. Tu czuję się jak ryba w wodzie. W tym roku przygotuję biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami. Z pewnością na jednej słodkości się nie skończy :-) 
Dziś przedstawiam Wam przepis na wspaniały biszkopt z chrupiącą skórką, oblany domową czekoladą. Jego kolejne warstwy to bita śmietana i galaretka z truskawkami, bez których święto zakochanych nie mogło by się obyć. 
Do kompozycji rozpływającej się w ustach, proponuję podać mołdawskie wino deserowe Château Vartely Cabernet Sauvignon o fascynująco jedwabistym smaku czarnych porzeczek i suszonych śliwek, z akcentami pestki wiśni i delikatnymi nutami pigwy w posmaku. 

Przy okazji zapraszam na wieczór walentynkowy z winami francuskimi! Menu kolacji przygotowaliśmy my czyli autorzy bloga "Wino i kuchnia". Będziemy również na miejscu - na wypadek pytań o wina i afrodyzjakowe ingrediencje ... 

Do zobaczenia w Dworze Sieraków 14 lutego 2014.


 Walentynkowy biszkopt 
ciasto:
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 budynie czekoladowe 
  • 2 łyżki mąki 

galaretka:
  • 3 szklanki wody 
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 2 szklanki mrożonych truskawek 

bita śmietana:
  • 500 ml śmietany 30% 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • mix do śmietany (opcjonalnie) 

polewa czekoladowa:
  • 10 dkg masła lub margaryny 
  • kopiata łyżka kakao 
  • 3 łyżki cukru 

Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodawać po łyżce z 1 szklanki cukru. Gdy piana będzie szklista i zaczną pękać pęcherzyki powietrza dodawać po jednym żółtku. Tak powstałą masę delikatnie wymieszać z przesianą mąką oraz budyniami czekoladowymi. Piec 25 minut.
Następnie rozpuścić galaretkę w 3 szklankach wrzątku.
Po ostygnięciu ciasta przekroić go (najlepiej nitką) na 2 cienkie placki.
Do przestudzonej galaretki dodać mrożone truskawki. Gdy po chwili zacznie tężeć przełożyć ją na spód ciasta.
W wysokim naczyniu ubić śmietanę na puszystą masę dodając pod koniec ubijania 0,5 szklanki cukru (opcjonalnie dodać mix do śmietany dla zapewnienia sztywnej konsystencji). Ubitą śmietanę rozsmarować delikatnie na warstwie galaretki z owocami. Przykryć drugą warstwą ciasta. W małym rondelku rozpuści masło dodać 3 łyżki cukru i kakao. Całość chwilkę gotować. Lekko przestudzoną czekoladą smarować wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto można podawać od razu, lepiej jednak schłodzić go przez przynajmniej godzinę w lodówce by nabrało zwartej formy (będzie lepiej go kroić).
Smacznego!

Polecam wino:  
Château Vartely Cabernet Sauvignon
Mołdawia
Château Vartely
 Słodkie Walentynki 2014

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...