Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

poniedziałek, 3 marca 2014

Ryby z wysp kanaryjskich

Znam takich, którzy boją się włożyć rybę do garnka, z obawy, że nigdy nie pozbędą się z niego TEGO zapachu ... Być może właśnie dla nich powstała kuchnia wysp kanaryjskich. Tu ryba w garnku pachnie papryką, tymiankiem i czosnkiem, i rybą odrobinkę, ale taką świeżutką, prosto z oceanu.

Pamięć o rybnych daniach, którymi zajadałam się podczas wakacji na Teneryfie wróciła, gdy przejrzałam książkę "Kanaryjskie smaki" - ZOBACZ RECENCJĘ.
Kanaryjskie smaki
Kanaryjskie smaki
Kanaryjskie smaki
Ryby morskie, duszone wraz z ziemniakami w lekkich, warzywnych sosach, to nie jest wyrafinowana kuchnia. To są proste, nie wymagające specjalnego kunsztu dania, w których mięso ryby jest delikatnym uzupełnieniem, pachnącego ziołami warzywnego misz-maszu. Spróbujcie z okazji postnej środy, choć Bóg mi świadkiem, nie będzie to akt wielkiej pokuty...

Mniej konserwatywnych pokutników zapraszam też do spróbowania tego dania w towarzystwie wina z Portugalii - wyspy kanaryjskie są wprawdzie częścią Hiszpanii, ale nie bądźmy szczegółowi - atlantycka bryza jest ponadnarodowa ... Zatem proponuję świeże Quinta Nova Tres Pomares Blanco - pachnące egzotycznymi cytrusami i ziołami - w sam raz do naszej wesołej ryby złowionej u wybrzeży kanarów.


Ryba po kanaryjsku (albo marynarsku, jak kto woli)
  • ok. 1 kg dorsza świeżego, może być to tusza pokrojona w "dzwonka", mogą być filety bez skóry - byle świeże
  • 7 sporych ziemniaków
  • 1 duża papryka zielona
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pomidor lub 2 odcedzone z zalewy pomidory z puszki
  • zielona pietruszka 
  • 0,5 litra wina białego wytrawnego
  • tymianek, oregano, sól i pieprz
  • olej lub oliwa

Rybę kroimy, w miarę możliwości wyjmujemy ości. Kawałki ryby rozpadają się w czasie gotowania - dobrze więc, by nie były zbyt małe i cienkie. Obieramy wszystkie warzywa; ziemniaki, cebulę kroimy w talarki, paprykę w paski, pomidory w kostkę. Czosnek rozcieramy z natką pietruszki i solą.
Na dno szerokiego rondla wlewamy trochę oleju. Układamy warstwami cebulę, paprykę, ziemniaki i pastę z czosnku. Zalewamy winem - możemy dodać trochę wody ale nie zbyt wiele - płyn "puszczą" później warzywa, szczególnie pomidory!  Posypujemy ziołami. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut tak, by ziemniaki zmiękły.  Potem dodajemy pomidory i na wierzch układamy kawałki ryby, solimy, pieprzymy. Znów gotujemy - ryba musi się "ugotować" a ziemniaki muszą być miękkie. Możemy gotować pod przykryciem jeśli płynu nie jest za dużo - w innym przypadku polecam odkrycie i odparowanie sosu. Robimy to "na oko" - sos jest pyszny, więc nie bójmy się, że nasza potrwa w nim trochę "pływa".
Najlepiej podawać w miseczkach - można też dołożyć po kawałku bagietki do wyczyszczenia aromatycznego sosu na końcu. Potrawa nie jest wyjątkowo efektowna wizualnie - pewnie nie nadaje się na dyplomatyczną kolację, ale smak rekompensuje te drobne niedostatki.

Polecam wino:

Quinta Nova Tres Pomares Blanco
Portugalia
DOC Douro

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...