Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

środa, 28 maja 2014

Trzy przekąski do wina

Jedna z ostatnich degustacji win pomogła mi odkryć i docenić wina ze szczepu bobal. Mimo iż stanowi on zazwyczaj część kupaży środkowej i południowo-wschodniej Iberii w hiszpańskim apelacji La Manchuela zaczęto tworzyć wina ze 100% z tej odmiany. I choć nie jest to łatwe miejscowi winiarze szybko uczą się, jak obchodzić się ze swoim na nowo odkrywanym skarbem tworząc coraz szlachetniejsze wina.
Grona szczepu bobal mają głęboki rubinowy kolor. Dają wina o intensywnej barwie dojrzałej wiśni z fioletowymi refleksami. W nosie pojawiają się przyjemne nuty dojrzałych czerwonych owoców, drewna, wanilii i cynamonu. Ulotne aromaty rekompensują nam usta – owocowe, o kuszących nutach wiśni, czarnej porzeczki i malin. Delikatne taniny i zrównoważona kwasowość z nutką pieprzu i i maślanych tostów.
Ze względu na intensywny smak, który może wydać się momentami szorstki, szczególnie polecam wina z tego szczepu do dań mięsnych, gulaszu jagnięcego i wędlin z dziczyzny, grillowanych warzyw, intensywnych sosów oraz pikantnych przekąsek. Hiszpański sommelier Adan Israel poleca go również do atascaburras - tradycyjnej hiszpańskiej pasty na bazie ziemniaków i dorsza, podawanej na tostach.
Pragnąc zachęcić do odkrycia tej niezwykłej odmiany proponuję kilka prostych przekąsek na letnie popołudnie. 


 


Atascaburras
  • 3 ziemniaki
  • 50 dkg fileta z dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 159 ml oliwy extra virgin
  • garść orzechów włoskich
  • 2 jaja na twardo
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • tosty lub grillowane kromki chleba

Ziemniaki w koszulkach najlepiej upiec do miękkości w piekarniku (ewentualnie ugotować). Wystudzić, obrać ze skórki, rozgnieść w miseczce widelcem. Gdy ziemniaki będą w piekarniku, w małym rondelku filet z dorsza zalać wodą, tak by go przykryła i gotować na małym ogniu około 15 minut. Wyciągnąć filet i pozostawić powstały wywar. Gdy ryba przestygnie, rozdrobnić palcami i oczyścić z ości. Rozdrobnić blenderem dodając rozgniecione ziemniaki, rozdrobniony czosnek, oliwę oraz w razie potrzeby odrobinę wywaru, tak by powstała pasta. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki, udekorować orzechami i ćwiartkami jajek. Podawać na tostach lub grillowanym chlebie.

Pikantne pieczone migdały
  • białko jaja
  • łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 25 dkg migdałów bez skórki
  • szczypta soli

Jeśli kupione migdały mają skórkę, zalewamy je wrzątkiem i obieramy z niej, gdy przestygną. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. W miseczce ubijamy widelcem białko na pianę. Mieszamy paprykę z parmezanem i solą. Do powstałej mieszanki dodajemy migdały. Mieszamy do momentu ich połączenia. Migdały wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.


Palmiery z suszonymi pomidorami
  • 25 dkg gotowego ciasta francuskiego
  • szklanka suszonych pomidorów pokrojonych
  • w drobną kostkę
  • 0,5 szklanki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • szczypta ostrej papryki (według uznania)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Rozwijamy ciasto na stolnicy. Łączymy suszone pomidory, czosnek i ser. Powstałą pastę rozsmarowujemy na całym płacie ciasta. Zwijamy ciasto do środka równocześnie z dwóch stron, tak by powstające ślimaki spotkały się na środku. Miejsce ich łączenia smarujemy roztrzepanym jajkiem i lekko dociskamy. Tak przygotowane ciasto chłodzimy około 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto kroimy na kawałki grubości około 1,5 cm i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy wierzch i boki pozostałym jajkiem. Pieczemy 10-15 minut. Podajemy ciepłe lub przestudzone.



Tym razem pragnę polecić Waszej uwadze cały zestaw win z Vega Tolosa
z trzema zupełnie różnymi winami ze szczepu bobal:
  



Vega Tolosa Bobal Crianza, 
11 Pinos
oraz Bobal Icon
Vega Tolosa, Hiszpania

poniedziałek, 26 maja 2014

Pyszne ciasto z truskawkami

Są takie desery, których smak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasto truskawkowe z cukierni Jagódka zdobywającej coraz szersze grono wielbicieli należy do takich bez dwóch zdań.
I choć nie jestem zwolennikiem kupowania gotowych wypieków, gdy jestem w Skawinie i przechodzę obok tej cukierni nie mogę oprzeć się zapachom przemykającym się przez jej drzwi.

Ponieważ głównymi składnikami ciasta są truskawki i galaretka, stało się ono również ulubionym deserem moich dzieci.Nie pozostało mi więc nic innego jak skomponować przepis, aby móc przygotować go, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota. W sezonie, który można już uznać za rozpoczęty, najlepiej używać do jego przyrządzenia świeżych truskawek, poza nim mogą być mrożone.

Letnią porą buchający truskawkami deser najlepiej podać w towarzystwie wspaniałego różowego wina. O intensywnym owocowym bukiecie zdominowanym przez aromaty truskawek, malin 
i czerwonych porzeczek wzbogaconym o nuty fiołkowe. W ustach subtelnie owocowe, lekkie, delikatne i odświeżające.Wspaniały towarzysz letnich pikników znad Loary. Charyzmatyczne rosé - jak pisze o nim Dorota Romanowska w najnowszym wydaniu magazynu „Czas Wina”, gdy raz się go spróbuje, zawsze będzie się do niego wracać. Jest jednym z tych win, które zawsze powinno być w domu. Choćby dlatego, że doceniają go nie tylko koneserzy, ale i ci, którzy na winie zbyt dobrze się nie znają.



Pyszne Ciasto z truskawkami

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

bita śmietana
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki wody

  • 25 dkg konfitury truskawkowej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 galaretki truskawkowe Winiary

Biszkopt:
białka ubić na sztywną pianę, powoli dodać cukier i ubijać do momentu gdy masa stanie się szklista. Ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąki przesiane przez sito. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem. Piec 20 minut w temperaturze 170°C.
galaretka
3 galaretki rozprowadzić w 4 szklankach wody dodać 2 szklanki truskawek nie dużej wielkości lub kroić w połówki (inaczej nie pokryje ich galaretka, jak u mnie) ostawić do przestudzenia.
Mus truskawkowy:
przygotować konfiturę truskawkową ze świeżych owoców lub użyć gotowej (może być też dżem). Podgrzać ją, przecedzić przez sito tak aby pozbyć się pestek i wsypać do ciepłej jedną galaretkę i cukier wanilinowy. 2/3 powstałego musu rozprowadzić po wierzchu przestudzonego biszkopta.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody (10 minut). Podgrzać pozostały mus i dodawać go po łyżce do żelatyny. Mieszać do uzyskania jednolitego koloru masy.
Bita śmietana:
śmietankę ubić na sztywny krem dodając na końcu cukier puder, następnie połączyć z musem truskawkowym połączonym z żelatyną. Bitą śmietanę rozsmarować na cieście.
Gdy galaretka zacznie tężeć delikatnie wyłoży ją na masę z bitej śmietany. Odstawić do lodówki aż całkiem stężeje. Wyciągnąć 10 minut przed podaniem.


Polecam wino:  

De Neuville Rosé de Loire Latuilière
AOC Rosé de Loire
Francja




Milion smaków truskawek 

poniedziałek, 5 maja 2014

Szybkie ciasto piknikowe z owocami

Majowy weekend nie dał za bardzo możliwości wybrania się na piesze wycieczki, a tych, którzy jednak spróbowali, nagrodził deszczem i zimnym wiatrem. No cóż, pogodziłam się z tym już dawno i na majowy weekend przestałam planować wytęsknione po zimie wyprawy. Ale nie ma co narzekać: idzie znaczne ocieplenie i całe lato przed nami, więc i czasu na różnego rodzaju wypady jeszcze przed nami dużo.
Na wędrówkę ciężko zabierać wypchany po brzegi koszyk piknikowy, ale oprócz pożywnej, dodającej energii kanapki, dobrze zabrać ze sobą ciasto z owocami.

Szybki i prosty przepis mojej mamy można wykorzystać za każdym razem, gdy w kuchni zawitają owoce (rabarbar, jabłka, agrest, truskawki, porzeczki, borówki). Tym razem upiekłam ciasto z rabarbarem z mojego ogródka. Wyszło pulchne, delikatnie słodkie, wspaniałe. Zaczęło znikać zanim jeszcze dobrze wystygło.
Jeśli zostawimy go przez roztargnienie w domu, to po powrocie z wycieczki warto skosztować go w towarzystwie wyjątkowego białego, słodkiego wina, mojego ulubionego kompana letnich pikników, Pacherenc du Vic-Bilh. Niezwykle lekkie i świeże o aromacie owoców cytrusowych, kandyzowanych gruszek, jabłek i pigwy. Wspaniałe ukoronowanie każdej wyprawy :-)




Szybkie ciasto piknikowe z owocami
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • szklanka przesianej mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju (lub roztopionej margaryny)
  • 2 szklanki owoców

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Owoce opłukać i osuszyć. W wysokim naczyniu ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cały cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, wąskim strumieniem dodać olej oraz stopniowo mąkę, zmniejszając obroty miksera na najniższe. Powstałe ciasto wlać na przygotowaną blachę, na wierzchu układać owoce.
Piec 35 minut. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Polecam wino:  

Colection Plaimont Pacherenc du Vic-Bilh
AOC Pacherenc du Vic-Blih
Francja

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...