Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 22 maja 2015

Pieczona dorada

Gdy za oknem pełno zieleni i dopisuje pogoda, ograniczam czas spędzony w kuchni do minimum. Przeznaczam go na pracę w ogrodzie lub na zabawy z dziećmi.
Mam co najmniej kilka sprawdzonych pomysłów na szybki i smaczny posiłek, którego przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut.
Prócz świeżych, lekkich sałatek jest wśród nich grillowana wołowina, tarty i jagnięce kotleciki. Ostatnio jednak prym w kuchni wiodą ryby.
Dziś na obiad proponuję pieczoną doradę. Wspaniałą, delikatną rybę. Do podkreślenia jej wyjątkowego smaku trzeba naprawdę niewiele. Wystarczy odrobina soli, masła i gałązka tymianku. Można go podbić czosnkiem. Choć zarówno z jego dodatkiem, jak i bez, smakuje wyśmienicie.


Pieczona dorada

dla 2 osób
  • 2 wypatroszone dorady
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy

Ryby natrzeć solą i roztartym czosnkiem, odstawić na 20 min. Piekarnik rozgrzać do 220ºC. Do środka tuszek dorady włożyć po łyżce masła i gałązce tymianku. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Piec około 20 minut. 
Podawać z sałatką z winegretem, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bagietką.
Smacznego!




Do pieczonej dorady polecam sycylijskie wino D’istinto Ljetas od Cantine Calatrasi. Niezwykle świeże i kuszące wytrawne białe wino o złotym kolorze z zielonkawymi refleksami i bukiecie pełnym polnych kwiatów. Harmonijne.

Dla tych, którzy wolą wina delikatniejsze, bardziej ułożone a pełne aromatu proponuję również wino z Sycylii Terra di Ginestra Magnifico Viognier. Niektórzy określają to wino mianem nektaru ze względu na przepełniający go intensywny, kwiatowy aromat z nutą  brzoskwiń i owoców cytrusowych. To wino szczególnie dla tych, którzy są przygodę z winem dopiero rozpoczynają.

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...