Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 4 grudnia 2015

Perliczka z gruszką

Jesienią i zimą smaki słodkie i korzenne koją tęsknotę za słońcem. Dzisiejsza odsłona dania z perliczki w towarzystwie wina z mojego ulubionego szczepu winorośli to danie doskonałe na romantyczną kolację. To także pretekst by zatrzymać kotłujące się w głowie myli, odłożyć na bok plany i listę spraw wymagających szybkiego załatwienia, by znaleźć chwilę wytchnienia.
Tego nam trzeba nim wpadniemy w wir świątecznych przygotowań.




Perliczka marynowana w miodzie podana z pieczoną gruszką
dla 2 osób

  • perliczka
  • 2 gruszki

  • 2 łyżki miodu
  • 10 ml wódki z pieprzem Dwór Sieraków
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • sparzona cytryna
  • 2 gałązki rozmarynu

marynata: 

  • łyżka oliwy z oliwek 

  • gałązka świeżego tymianku

  • 10 ml miodu pitnego
 lub whisky
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • sól
Z podanych składników przygotować marynatę. Perliczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z pozostałości po piórach, posmarować marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 
Gruszki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki. Miód, wódkę i pieprz połączyć razem a następnie w powstałym sosie obtoczyć przygotowane gruszki.
Perliczkę wyjąc z lodówki na 20 minut przed pieczeniem. Piec przez 40 minut w temperzturze180˚C. Po 20 minutach dodać gruszki, ćwiartki cytryny i gałązki rozmarynu.

Tak przyrządzoną przepiórkę najlepiej podać w towarzystwie białego wina z Izraela. Polecam aromatyczne Yarden Viognier roztaczające zapach świeżych brzoskwiń, moreli, kwiatów i nutą przypraw. O niezwykle bogatym smaku. Bardzo eleganckie, idealne również do kontemplacji.


Polecam wino:
Izrael, Golan Heights




Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...