Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pieczony sum nie tylko na święta!

W Wigilię na naszych stołach tradycyjnie ląduje karp. Tym razem zapraszamy na pieczonego suma. W kieliszku towarzyszy mu wytrawne różowe wino: Ramón Bilbao Rosado.  A na karpia kilka sprawdzonych pomysłów zaproponowaliśmy w zeszłym roku: min. karp z grzybami w śmietanie, karp piernikowy, pieczony karp z pomidorami
Chcemy czegoś bardziej wykwintnego? Powrotu do tradycji? Smaków innych wspaniałych przedstawicieli rybiego gatunku?
Na te pragnienia odpowiedzią niech będzie sum! Charakteryzuje się on wspaniałym wyrazistym smakiem, no i co tu dożo mówić, efektownie prezentuje się na półmisku podany w całości.
Przepis bardzo prosty - dodatkiem są warzywa, które można skomponować według uznania dodając np. niewielkie kostki ziemniaków, topinambur - co kto lubi. Dopełnienie stanowi konfitura z rabarbaru, którą bez większego problemu można już kupić, ale podajemy nasz sprawdzony przepis, dla tych którzy wolą przygotować ją sami.
Całość najlepiej podać w towarzystwie sprawdzonego wina - proponuję hiszpańskie Ramón Bilbao Rosado. Po pierwsze pięknie zgrywa się kolorystycznie z konfiturą, po drugie to wino o mocnej budowie, wyraźnie wytrawne, zatem poradzi sobie z tłustym sumem, a jednocześnie delikatna tanina nie zdominuje rybiego mięsa. 
Pamiętajcie, mając tłustą rybkę przed sobą: białe wino może okazać się zbyt delikatne a czerwone zbyt mocne. Wtedy nie bójmy się podawać wytrawnych win różowych, dbając tylko o to, by było to wino wyraziste w smaku i z dobrą strukturą. Oczywiście w tej konkurencji nie startują pachnące, delikatne rose, dobre na letnie popołudnia. 

Więcej świątecznych przepisów znajdziecie tutaj.
Jeśli poszukujecie propozycji na świąteczny obiad, zajrzyjcie do nas jutro po pomysły na pieczoną kaczkę i królika. Przepisy będą bardzo szybkie i proste.
Zapraszamy!



 
Pieczony sum z konfiturą z rabarbaru
co najmniej 4 porcje

  • 1 sum
  • 500 g szparagów 
  • 200 g marchwi
  • 2 czerwone cebule
  • sól, pieprz

konfitura z rabarbaru:
  • 200 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  •  sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego chrzanu
  • 50 ml różowego wina Ramón Bilbao Rosado

Suma oczyścić, doprawić solą i pieprzem od zewnątrz i wewnątrz. Ułożyć na papierze do
pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 45 min.
W połowie pieczenia dodać pokrojone warzywa.
Jeśli nie macie gotowej  konfitury przygotować ją trzeba według przepisu: do garnka wsypać cukier i pokrojony rabarbar, wcisnąć sok z cytryny, dodać wino i łyżeczkę chrzanu. Całość gotować na wolnym ogniu do momentu aż rabarbar rozpadnie się i zgęstnieje.
3. Upieczoną rybę ułożyć na półmisku razem z warzywami. Podawać z konfiturą z rabarbaru.

Podawać w towarzystwie różowego, hiszpańskiego wina Ramón Bilbao Rosado o aromatach czerwonych owoców, świeżo ściętych białych kwiatów i wiśni. Rześkie, o jedwabistej końcówce i subtelnym wiśniowym posmaku, doskonale podkreśli walory pieczonej tłustej ryby i dopełni smak w połączeniu z konfiturą z rabarbaru.




Polecam wino:
Ramón Bilbao Rosado
DOCa Rioja, Hiszpania

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...