Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

środa, 28 stycznia 2015

Tartaletki z czekoladą i pomarańczą

Czekolada i pomarańcza. Kiedyś towary deficytowe, dziś dostępne we wszystkich marketach. To para idealna, kulinarny dowód prawdziwości starego porzekadła o przeciwieństwach, które się przyciągają. Aromatyczna, słodko-gorzka masa o kremowej, aksamitnej konsystencji i nieprzeniknionej ciemnej barwie wraz z pomarańczą – soczystą, orzeźwiającą, trochę słodką, trochę kwaśną, złocistą jak słońce, tworzy naprawdę harmonijną parę.
Choć zręcznością nie dorównuję cukierniczym mistrzom, tworzącym maleńkie, słodkie dzieła sztuki, a moje tartaletki mają nierówne brzegi, czekoladowa masa nakładana po prostu łyżką nie tworzy misternych spiralek, zaś szczypta pomarańczowej skórki, która miała znaleźć się na samym środku babeczki, nonszalancko przesuwa się w stronę jednego lub drugiego brzeżku, to jedno muszę przyznać z dumą. Po kilku godzinach od ich przygotowania na stole pozostał jedynie pusty talerz z brązowymi okruszkami. A wszystkie domowe łakomczuchy konspiracyjnie oblizywały się ze smakiem...

Tartaletki z czekoladą i pomarańczą

  • 200 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • sól
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 pomarańcza
  • 300 g śmietany kremówki
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • łyżka grubego, brązowego cukru
  • masło do wysmarowania foremek
Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier, szczyptę soli, posiekane masło, 3 łyżki zimnej wody, a następnie zagnieść ciasto.
Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
Pomarańczę polać wrzątkiem, osuszyć, obrać pół pomarańczy w spiralkę, włożyć do śmietany i zagotować.
Pozostałą skórkę zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z brązowym cukrem. Odłożyć do wyschnięcia.
Foremki do muffinek odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem i posypać mąką.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyciąć kółka o średnicy 9 cm (przy pomocy dużej filiżanki lub kubka), ułożyć i oblepić na foremce.
Piec 12-15 min w temperaturze 200°C, ostudzić i zdjąć.

Czekoladę posiekać. Podgrzać śmietankę, wyjąć z niej skórkę z pomarańczy i dodać czekoladę. Wymieszać, przestudzić i włożyć do lodówki na 30 min. Gęstniejącą masą wypełnić tartaletki, przed podaniem posypać skórką pomarańczową z cukrem.

Polecam wino:
Tokaji Aszu 5 puttonyos, Andrassy Winery
Proponuję słodkie wino z botrytysem. Czyli – po prostu tokaj aszu – najlepiej wysoko puttonowy. Wysoka kwasowość i bogaty w aromaty bukiet doskonale poradzi sobie z czekoladą. Natomiast aromaty konfitury pomarańczowej ładnie uzupełnią charakterystyczne dla win botrytyzowanych nuty suszonych i kandyzowanych cytrusów.


Karnawałowe Słodkości!

piątek, 23 stycznia 2015

Udka kurczaka po meksykańsku

Vianne Rocher – bohaterka słynnej książki Joanne Harris „Czekolada” (i jeszcze słynniejszego filmu z Juliette Binoche i Johnnym Deppem) posiadała niezwykły dar. Patrząc swoim klientom głęboko w oczy, po krótkiej rozmowie, potrafiła bezbłędnie odpowiedzieć, jaki rodzaj czekolady lubią najbardziej.
Co dla mnie wybrałaby Vianne? Nie byłyby to słodkie pralinki, ani obtaczane w gorzkim kakao trufle. Nie byłby to kawałek tortu Sachera. Nawet nie rozgrzewający kubek płynnej czekolady z korzenną nutą. Więc co?
Bez wątpienia byłby to czekoladowy sos do kurczaka. Ostry, meksykański sos z czosnkiem, chilli, przyprawami i mocnym posmakiem gorzkiej czekolady, doskonale współgra z delikatnym, drobiowym mięsem. No i ten obezwładniający zapach, który przenika całą kuchnię, gdy danie dochodzi w piekarniku!

Udka kurczaka po meksykańsku

  • 8 udek z kurczaka
  • cebula
  • 4 łyżki migdałów obranych ze skórek
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 ziarnka pieprzu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 goździk
  • 200 ml wody
  • szczypta pokruszonego suszonego chilli
  • łyżka bułki tartej
  • 30 g gorzkiej czekolady
Udka z kurczaka przełożyć do garnka wraz z cebulą przekrojoną na ćwiartki, zalać wodą, osolić i gotować przez ok. 1 godzinę.
Migdały i sezam uprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić z rodzynkami, pieprzem, cynamonem i goździkiem. Dodać wodę, tartą bułkę, czosnek, chilli i miksować dalej do uzyskania gładkiej masy.
Masę podgrzać w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści.

Udka z kurczaka przełożyć do brytfanny i zalać czekoladowym sosem. Piec około 20 min. w średnio rozgrzanym piekarniku. 

Polecam wino:
Les Gélinottes, AOC Ventoux z Południowego Rodanu
Lekkie, z niewielką nuta beczki, delikatnymi taninami, za to wyższą kwasowością i owocowym bukietem. Idąc w ślad za Joan Harris, proponuję wino gdzieś w południowej Francji – tam gdzie toczy się akcja naszej „Czekolady”. 

piątek, 16 stycznia 2015

Aromatyczne ragout z jelenia

Niedzielny poranek, promienie słońca powoli przebijają się przez chmury. Siedzę w fotelu delektując się kawą w ulubionym kubku, a moje myśli krążą wokół wieczoru i uroczystej kolacji, którą postanowiłam przygotować. Romantycznej, nastrojowej, niepowtarzalnej, a przede wszystkim smacznej.
Początki znanego powiedzenia, że do mężczyzny przez żołądek, nikną w mrokach historii. Jak w każdej mądrości ludowej, tu też znajduje się ziarnko prawdy. Podobno kobieta serwując swojemu ukochanemu wspaniałe, smaczne i kaloryczne posiłki poprzez biologiczne reakcje wpływa na jego postępowanie. Nakarmiony mężczyzna odczuwa wówczas spokój i zadowolenie, które stopniowo przywiązuje go do partnerki. 

Kierując mój wzrok na stojący dumnie na półce Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage 2011 zaczęłam się zastanawiać, czy zacny trunek również tak działa.   
Rosnące na urodzajnych glebach przylądkowych, tchnięte bryzą oceanu, specjalnie selekcjonowane winogrona dają wina mięsiste, o wyrazistej strukturze, aromatach dojrzałych leśnych owoców, często dojrzewane w beczkach, cudownie taniczne. Niezapomniana uczta dla podniebienia. Moje pierwsze spotkanie z winami dzikiej, tajemniczej Afryki. O ten tajemniczy, perfekcyjny trunek, aż prosi się dziczyzna.  Nic tak dobrze nie podkreśli smaku potrawy jak odpowiednio dobrane wino, ale również i samo wino nabiera dzięki mięsu zupełnie nowego smaku. To jak osławione dwie połówki jabłka, uzupełniające się nawzajem.

Dziczyzna, podobnie jak wino prosto z winnicy Lyngrove Estate, to zawsze dobry wybór na stole i gwarancja kulinarnej rozkoszy.

Będąc szczęśliwą posiadaczką wina z samego serca Afryki, postanowiłam upolować również dziczyznę, za pomocą noża i widelca rzecz jasna, by bezkarnie delektować się jej delikatnym i kruchym mięsem. I tak powstał duet doskonały.


Dzielę się zatem przepisem na doskonały kupaż klimatu, zapachu i doznań nie tylko smakowych.


Aromatyczne ragout z jelenia
  • ½ kg mięsa z jelenia
  • garść suszonych borowików/podgrzybków
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 250 ml bulionu
  • kilka szalotek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka kminku mielonego
  • łyżeczka papryki słodkiej
Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mąką i krótko przesmażyć. Grzyby namoczyć i posiekać. Do garnka wrzucić mięso, grzyby, zalać bulionem, winem, dodać przyprawy i dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Można serwować z dodatkiem kaszy, kluseczek, świeżej bagietki, pikantnych marynowanych dodatków, a później rozkoszować się smakami do woli i nie liczyć kalorii.


Do potrawy polecam wino Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage 2011.

Zimowy Obiad

piątek, 9 stycznia 2015

Kurczak z granatem

Granat – podobno to właśnie ten owoc zerwała w rajskim ogrodzie nasza pramatka Ewa. Czerwona i błyszcząca jak rubin pestka granatu, według greckiego mitu, skusiła Korę zjadła ziarenko podane przez Hadesa i w ten sposób na zawsze związała swoje życie z panem podziemi. Prorok Mahomet zwykł mawiać: „Jedz granaty, bo oczyszczają one duszę od zazdrości i nienawiści”, a Szekspir włożył w usta Julii tę piękną, śpiewną frazę: 
Chcesz już iść? Jeszcze ranek nie tak bliski,
Słowik to, a nie skowronek się zrywa
I śpiewem przeszył trwożne ucho twoje.
Co noc on śpiewa owdzie na gałązce/ Granatu, wierzaj mi, że to był słowik.

Ale granat nie tylko pobudza wyobraźnię poetów, bajarzy i proroków. Przede wszystkim pobudza wyobraźnię kulinarną. Doskonale sprawdza się w deserach, sałatkach, drinkach, także w daniach mięsnych. Potrawa z kurczaka w sosie z dodatkiem soku z granatu i orientalną nutką przypraw, posypana rubinowymi ziarenkami, prażonymi migdałami i soczyście zieloną kolendrą, smakuje równie dobrze, jak wygląda. Ba, nawet jeszcze lepiej. Pyszny i kolorowy  świetnie wpasuje się w karnawałowe menu.

Kurczak z granatem

  • 2 granaty
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 ½ szklanki wody
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula pokrojona w talarki
  • 2-3 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki blanszowanych migdałów
  • świeża kolendra do posypania
  • sól

Z granatów wybrać pestki. Odłożyć 1/3 szklanki, pozostałe pestki zasypać cukrem i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia. Pestki przecedzić przez sito, powstały sok odłożyć. Filety z kurczaka osolić i usmażyć na oliwie tak, by były rumiane z obu stron. Odłożyć mięso. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, czosnek. Następnie dodać mąkę, przyprawy (paprykę, kolendrę, kmin, cynamon) i stopniowo, cały czas mieszając, dolewać bulion, a potem sok z granatów. Po zredukowaniu płynów ponownie włożyć kurczaka na patelnię i dusić 5 min. pod przykryciem, na średnim ogniu. Na suchej patelni uprażyć migdały. Gotowe danie posypać pestkami granatów, migdałami i posiekaną kolendrą.

Polecam wino:

De Neuville Rosé de Loire Latuilière z Andegawenii.
Różowe wino, zarówno kolorem, jak i intensywnością oraz typem aromatów, dobrze będzie się komponować z granatami. 




















Pomysł na kurczaka z granatem zaczerpnęłam z książeczki „Kuchnia hiszpańska. Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy” wydanej w kolekcji „Rzeczpospolitej”.


zBLOGowani.pl

Zimowy Obiad

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...