Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 13 lutego 2015

Grillowany stek wołowy i sałatka z granatem

Jeśli któregoś wieczora, np. w walentynki, zapragniecie czegoś smacznego, soczystego, mięsnego i czegoś, co można przyrządzić w zaledwie 10 minut, polecam stek grillowany na patelni w towarzystwie sałatki z młodych liści szpinaku z granatem.

To danie dla mięsożerców z krwi i kości i dla fanów łączenia win z potrawami.
Skąd pomysł na podanie steka w walentynki? Lub na inny romantyczny wieczór? 
Otóż na życie w tempie slow, chcąc nie chcąc, nie zawsze możemy sobie pozwolić, więc z przyczyn ekonomicznych, wolnym czasem, przeznaczanym na przyjemności musimy dobrze zarządzać.
Mój sposób to skrócenie czasu przygotowywania kolacji i spędzenie go z ukochaną osobą.
Dopóki pierwszy raz nie spróbowałam przyrządzić steka, uważałam, że to nie lada wyczyn. Jak sprawić, by mięso było miękkie, soczyste i dobrze doprawione? Ogromnie się myliłam.
Grillowany stek wołowy to danie równie pyszne, jak proste w przygotowaniu. Oczywiście, jak we wszystkim, także i tu, doświadczenie czyni mistrza. Jedyną sztukę, jaką trzeba opanować to wyczuć moc grillowania i czas. Przygotowując trzeci z kolei, powinniśmy już dobrze pamiętać idealne ustawienia naszego źródła ciepła (czy to płyta indukcyjna, czy gazowa).



Nie ukrywam, że najlepszym rodzajem mięsa na stek idealny jest polędwica wołowa oraz tzw. t-bone – duży plaster zawierający mięso z dwóch najbardziej cenionych kawałków wołowiny: rostbefu i polędwicy, które rozdziela kość w kształcie litery „T”. Jednak steki z wspomnianego rostbefu czy antrykotu również są pyszne. Tak naprawdę warto skosztować wszystkich rodzajów i wybrać ten, który jest najlepszy naszym zdaniem. 

Grillowany stek wołowy i sałatka z granatem
dla 2 osób

  • 2 plastry mięsa wołowego (np. antrykot) po 15-30 dag
    (plaster powinien mieć około 2,5-3 cm grubości)
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 garści młodych liści szpinaku
  • nasiona z połówki owocu granatu
  • oliwa
  • sok z połówki limonki
  • garść siekanej natki pietruszki
  •  
Najlepiej wyciągnąć mięso z lodówki na pół godziny przed grillowaniem. Plastry mięsa natrzeć delikatnie oliwą, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i solą morską.

Liście szpinaku wyłożyć do miseczki wsypać na nie nasiona granatu, oprószyć delikatnie solą i pieprzem i skropić 4 łyżkami oliwy połączonej z sokiem z limonki.

Dobrze rozgrzać patelnię grillową (ja nastawiam na moc 10 płytę indukcyjną), wyłożyć na nią plastry mięsa i obsmażać je w zależności od preferencji:
Krwisty stek. Obsmażyć z jednaj strony przez 2 minuty, obrócić i również obsmażać 2 minuty, obrócić ponownie i obsmażać jeszcze minutę. Przed podaniem pozostawić na chwilę na patelni, aby odpoczął.
Średnio wysmażony stek. (Mój ulubiony) Obsmażyć z jednaj strony przez 4 minuty, obrócić i również obsmażać 4 minuty, obrócić ponownie i obsmażać jeszcze 3 minuty. Przed podaniem położyć na wierzchu plaster masła, pozostawić na chwilę na patelni, aby odpoczął.

Potrawę można urozmaicić podając masełko pomarańczowe, które doda jej rześkiego posmaku.

Masełko pomarańczowe
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
  • skórka z ćwiartki pomarańczy (dobrze sparzonej)
  • sól, pieprz
Masło ogrzane do temperatury pokojowej rozgnieść w miseczce widelcem i połączyć ze skórką pomarańczy oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, następnie odstawić do lodówki na 15 min. Lekko schłodzone wyłożyć na folię spożywczą i uformować wałek o średnicy ok. 2,5 cm. Zawinąć w folię i chłodzić do całkowitego stężenia.



Stek można podać dodatkowo z pieczonymi ziemniakami.
Nie może się jednak obyć bez doskonałego do tego dania wina. Idealny będzie shiraz z pikantną nutą.
Mój ulubiony szczep, dający wyjątkowe, bogate i wyraziste wina.


Polecam wino z Australii  Terra Barossa Shiraz. Klasyczny shiraz z doliny Barossy przepełniony aromatami słodkich jagód, śliwek i przypraw. Wino o miękkich taninach i długim, pełnym owocu posmaku.
Na wyjątkowe okazje, podałabym wyjątkowego Shiraza Platinum z Lyngrove Estate. Niezwykle bogate wino z Republiki Południowej Afryki o aromatach dojrzałych owoców i fiołków z niuansem czarnego pieprzu. Usta bardzo dobrze zbudowane, o wyraźnym pikantnym posmaku. Długie i pełne. Wspaniałe.




zBLOGowani.pl
Zimowy Obiad Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

wtorek, 10 lutego 2015

Walentynkowe spaghetti z awokado

Moje próby zaprzyjaźnienia się z awokado zaowocowały wieloma daniami i przekąskami, które testowałam na najbliższych. Przyznam, jest smaczne, a równocześnie bardzo zdrowe ze względu na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego tłuszczu, wielu cennych witamin, karotenu, kwasu foliowego, błonnika i potasu.
Najsmaczniejsze okazały się dwa sposoby na jego podanie. Guacamole z dużą ilością czosnku, chilli, suszonymi pomidorami i kaparami oraz tytułowe spaghetti.
Pasta, o której szerzej napiszę innym razem, to świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi. Podane z chrupiącymi grzankami stanowi rewelacyjną słono-pikantną przekąskę.

Dziś czas na posiłek dla dwojga. Niekoniecznie walentynkowy, ale szybki w przygotowaniu, lekki, sycący i smaczny. Przygotowanie go zajmuje tyle czasu, ile trwa gotowanie makaronu. 

   
Walentynkowe spaghetti z awokado
dla 2 osób
  • 25 dag makaronu spaghetti
  • 10 dag wędzonego boczku
  • dojrzałe awokado
  • 5-8 dag orzechów włoskich
  • 5 dag sera gorgonzola
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka liści młodego szpinaku
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • garść tartego parmezanu
  • sól, kolorowy pieprz

Makaron ugotuj al dente. W tym czasie podsmaż na patelni pokrojony w paski boczek. Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj z serem, miąższem wydrążonym z awokado i sokiem z limonki. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Natkę pietruszki i szpinak posiekaj. Na patelnię z boczkiem dorzuć drobno pokrojony czosnek, chwilę przesmaż, dodaj odcedzony makaron i wymieszaj. Makaron przełóż na ogrzane talerze (danie dłużej utrzyma ciepło), na środku ułóż porcję pasty z awokado, udekoruj listkami szpinaku i tartym parmezanem.
Smacznego!



Wspaniałym kompanem dla tego dania jest Tamaya Chardonnay Reserva z Limarí Valley w Chile. Wyjątkowe wino o aromatach dojrzałych jabłek, białych kwiatów oraz cytrusów wzbogaconych o nuty maślane, miodu, orzechów laskowych i przypraw. W ustach świeże i złożone, bogate. To beczkowe chardonnay polecam jako pewniak na prezent i romantyczną kolację :-)

Zimowy Obiad
zBLOGowani.pl

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...