Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 8 września 2015

Na pożegnanie lata

Nie ma się, co oszukiwać – lato powoli się kończy. Zanim przyjdą listopadowe szarugi, deszcze, chłody i krótkie dni, cieszę się ostatnimi ciepłymi, słonecznymi tygodniami. Razem z przyjaciółmi organizujemy weekendowe wycieczki i pikniki, na których chwytami ostatnie promienie słońca. Sięgam też po te owoce i warzywa, których zimą będzie mi najbardziej brakować. 
O niezastąpionym smaku świeżych i dojrzałych pomidorów śpiewali już Starsi Panowie: 
To cóż że jeść ja będę zupy i tomaty / Gdy pomnę wciąż wasz świeży miąższ … / w te witaminy przebogaty... / Addio pomidory, addio utracone / Przez długie, złe miesiące wasz zapach będę czuł”. 
Nucąc ten ponadczasowy przebój, przygotowuję na niedzielny piknik pierożki z aromatycznym nadzieniem ze świeżych pomidorów, oliwek, bazylii i anchois. Podjadane na świeżym powietrzu, na trawie, w towarzystwie dobrego wina sprawią, że w mojej głowie i na kubkach smakowych zapiszą się ostatnie tegoroczne letnie wspomnienia.

Pierożki z oliwkami i anchois

  • 50 dag dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 10 dag czarnych, drylowanych oliwek
  • pęczek bazylii
  • 4 fileciki anchois
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • sól, pieprz


Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.
Na oliwie podsmażyć cebulę, aż się zeszkli, dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, pozostawić na małym ogniu na 15 min. Pod koniec dodać oliwki pokrojone w drobną kostkę.
Rozgrzać piekarnik do 210 st. C.
Posiekać bazylię, rozetrzeć anchois i dodać do pomidorów. Poczekać aż farsz trochę ostygnie.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, wypełnić farszem i skleić trójkątne pierożki.


Piec ok. 20 min. Podawać po ostygnięciu.

Polecam wino:
Najlepsze pomidory są z Krzeszowic lub z Apulii. Jako że w Krzeszowicach wina jeszcze nie robią – to proponuję Menhir Salice Salentino. To nic, że czerwone – na południu Włoch większość win jest czerwona, a mimo to z doskonałym rezultatem podaje się je do dań z warzywami, rybami i owocami morza.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...