Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

poniedziałek, 15 lutego 2016

Oscarowe wina organiczne

O zdrowym odżywianiu napisano już prawie wszystko - o zdrowym piciu nieco mniej, ale połączenie tradycji slowfoodowych na talerzu z winem organicznym w kieliszku wydało się nam ciekawym zadaniem. Zwłaszcza, że Oscary za pasem a większość gwiazd amerykańskiego kina i estrady produkuje i pija wina organiczne. Począwszy od Francisa Forda Coppoli, który jest prawdziwym nestorem winiarskim wśród gwiazd (winnicę założył w 1975 roku) przez Richarda Gere do duetu Jolie-Pitt, własne etykiety to dziś w Hollywood norma.

Skoro wina organiczne, to i na talerzu powinno pojawić się danie przyprawione jakąś eko-ideą. Postawiliśmy na produkty polskie, wyróżnione certyfikatami i oznaczeniami wskazującymi na ich wyjątkowość. W tym roku żaden polski obraz nie trafił do oscarowego konkursu  -  u nas zaś króluje polszczyzna w połączeniu z arcyciekawymi winami organicznymi z Francji, który to kraj jest jednym z największych producentów win organicznych i biodynamicznych na świecie.
Więcej o winach organicznych poczytacie w artykule Michała Bardela.

Trzy inne niż propozycje dań dobranych do win organicznych ZNAJDZIECIE PONIŻEJ:
EKO GOŁĄBKI Z ... RYBĄ
EKO PRZEKĄSKI DO WINA
WYJĄTKOWY GULASZ ANI

Sałata z serem kozim i wytrawną galaretką



  • mieszanka sałat - garść na osobę
  • garść kiełków rzodkiewki (lub innych, drobnych kiełków)
  • polskie sery kozie twarde i pleśniowe (ok. 80 g na osobę)
  • ok. 500 g porzeczek czarnych wystarczy na 5 porcji (świeżych lub mrożonych)
Zaczynamy od przygotowania galaretki z czarnych porzeczek: połowę owoców gotujemy w ok. 200 ml wody. Aromatyczny wywar odcedzamy i dodajemy żelatynę (o 30% więcej niż w przepisie na opakowaniu). Galaretkę wylewamy do płaskiego naczynia, studzimy i chłodzimy w lodówce by stwardniała.  Pozostałe owoce smażymy z odrobiną wody, odcedzamy gęsty sos, który po ostygnięciu doprawiamy odrobiną soli, cukru, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Musi być łagodniejszy w smaku od wytrawnej galaretki!
Na talerzu układamy sałaty i sery (sery pleśniowe możemy lekko zgrilować a twarde np. zetrzeć lub pokroić na cienkie płatki) posypujemy kiełkami i pokrojoną w kostkę galaretką. Dodajemy (najlepiej z boku talerza) sos porzeczkowy.

Sałata z kozimi serami i z porzeczkowo - kwaśnym dodatkiem do łagodnych, kozich serów doskonałe łączy się z białym Montmija Le Bistro Cuvée Blanc Fruité z airén i sauvignon blanc. Wytrawne, o wyraźnym aromacie kwiatów i skoszonej trawy oraz sporej kwasowości, z lekko ziemistą nutą w tle, świetnie współgra ze zdecydowanym smakiem tak doprawionej sałaty.








Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...