Kolacja walentynkowa

Kochajmy się! Każdy pretekst jest dobry, by wprowadzać w czyn Fredrowskie zawołanie. Czcijmy zatem św. Walentego, który, a jakże, był Włochem! Jeśli zaś przy okazji przekąsimy krewetkę w ostrym jak brzytwa sosie, zanurzymy się w grzybowym smaku ciemnego makaronu, dosłodzimy żywot truskawkową tartą i popijemy to wszystko italskim winem, miłości nam nie zabraknie.

Udana kolacja walentynkowa  powinna składać się z kilku „żelaznych’ produktów owianych libido-twórczą sławą (u nas rządzą krewetki, pomidory, truskawki i szparagi) powinna być lekka, łatwa w przygotowaniu (trudno o romantyczny nastrój po kilku godzinach stania w kuchni) i kończyć się śniadaniem. O tym, że winna być smaczna i przygotowana w myśl zasady: coś różowego, coś z bąbelkami, coś czerwonego oraz podlana kilkoma kieliszkami wspominać już chyba nie muszę.

Nasza propozycja spełnia wszystkie te kryteria. Wybór win skłonił nas do poszukiwań włoskich tropów w kuchni: stąd na talerzach makaron, mascarpone, owoce morza, parmezan. Potrawy nieskomplikowane: kłopot może jedynie sprawić znalezienie naprawdę dojrzałego mango i aromatycznych truskawek w środku zimy oraz upolowanie czarnego makaronu.

Mimo gorącej atmosfery pamiętajcie o dobrym schłodzeniu win różowych i słodkiego moscato na deser! Prosecco przewidzieliśmy na śniadanie, zatem niech czeka w lodówce na swoją kolej! Zwróćcie uwagę na WALENTYNKOWY ZESTAW WIN Z FILMEM WOODEGO ALLENA GRATIS!, który skomponowaliśmy dla Waszej wygody, byście nie musieli tracić czasu na poszukiwania odpowiedniego wina. Miłego świętowania…

Na walentynkową kolację zapraszają dziś: Justyna Korn-Suchocka i Anna Miodońska.

 PRZYSTAWKA             

Krewetki z mango 
z pikantnym avocado
dla 2 osób


  • 200 g średniej wielkości krewetek
  • 1 małe dojrzałe mango
  • 2 male lub 1 duże avocado
  • ¼ cebuli (najlepiej czerwonej)
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 limonka
  • Tabasco lub ostra papryczka
  • Sól, pieprz
  • pół szklanki wina (wytrawne białe lub różowe) i kilka łyżek do sosu
Jeśli krewetki wymagają obrania, odrzuć pancerzyk i dokładnie oczyść krewetkę - zostaw jedynie czerwony ogonek. Zagotuj szklankę wody z solą i łodygami pietruszki. Dodaj pół szklanki wina i gotuj krewetki przez 1-2 minuty. Odsącz i ostudź krewetki. Cebulę pokrój na cieniutkie paseczki – możesz ją przelać wrzątkiem lub zamoczyć na 10 minut w osolonej, zimnej wodzie. Osusz. Obierz mango i avocado. 1/3 owoców avocado pokrój w niedużą kostkę, polej sokiem z limonki i odstaw. Resztę zmiksuj na gładką masę wraz z natką pietruszki (zostaw kilka listków do dekoracji), sokiem z limonki, kilkoma łyżkami wina, oliwą, solą, pieprzem i kilkoma kroplami tabasco lub kawałkiem ostrej papryczki. UWAGA! Zmiksowany sos  powinien być ostry i słony tak, by równoważył słodycz krewetek i mango. Mango pokrój w kostkę – 1/4 owoców posiekaj.
Do szerokiego kieliszka włóż na dno łyżkę posiekanego mango. Dodaj warstwami: zmiksowany sos z avocado, krewetki, cebulkę, kostki mango i avocado, znów krewetki i cebulkę, kleks sosu - całość udekoruj pietruszką. Podawaj schłodzone.

Do coctailu krewetkowego polecam Pinot Grigio Rosé Casa Defra  - różowe wino z okolic Wenecji o bladoróżowej barwie i nosie pełnym subtelnych aromatów świeżych, czerwonych owoców: malin i poziomek. W ustach delikatne i rześkie, o przyjemnym, lekko owocowym posmaku. Doskonałe jako romantyczny aperitif - sprawdzi się również w towarzystwie owoców morza. Świetnie uzupełni balans pomiędzy słodyczą mango, delikatnością mięsa krewetek a ostrym sosem z avocado.

Pinot Grigio Rosé Casa Defra
PRODUCENT:       Cielo e Terra  
KRAJ: Włochy
REGION:         Veneto
APELACJA: IGT delle Venezie  



 DANIE GŁÓWNE             

 Tagliatelle 
z kurkami, boczkiem i pomidorami
dla 2 osób


  • 10 dag czarnego makaronu tagliatelle
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 10 dag mrożonych kurek
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebulka lub szalotka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pomidorki sparzyć i pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. po chwili dodać boczek pokrojony w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodać kurki oraz oliwę. Smażyć 4-6 minut często mieszając. Dodać pomidorki i smażyć jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz makaron. Wymieszać i chwilę razem podgrzać. Podawać natychmiast.

Tagliatelle najlepiej podać w towarzystwie wyjątkowego czerwonego wina Lava Beneventano Aglianico o głębokiej czerwonej barwie z fioletowymi refleksami. Uwodzące mocnymi aromatami czerwonych owoców oraz wyraźną nutą korzenną  i wanilią. Bardzo przyjemne o dość wyraźnych, ale krągłych taninach i wytrawnej, czystej końcówce.

Lava Beneventano Aglianico
PRODUCENT:   Terre del Vulcano, Farnese Vini
KRAJ:             Włochy
REGION:         Kampania
APELACJA:         IGT Aglianico Beneventano
 

 DESER                


Tarta z truskawkami
i dżemem agrestowym oraz mascarpone


  • 25 dag mąki
  • 6 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 3 żółtka
  • 8 dag cukru
  • 3 łyżki wina Moscato di Piemonte
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 3 łyżki żelatyny-fix
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 20-30 dag dżemu agrestowego
  • 15-20 truskawek
Zagnieć ciasto z podanych składników i odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Formę do pieczenia i jej boki wyłóż ciastem i nakłuwaj widelcem.
Piecz 25 minut. Odstaw do wystudzenia. Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej, dodaj sok i 3 łyżki wina, mascarpone i jogurt. Miksuj do połączenia składników. Żelatynę rozpuść według przepisu na opakowaniu, połącz z kremem. Wystudzone ciasto przesmaruj  dżemem agrestowym, następnie delikatnie wyłóż krem. Tartę wstaw w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Na 20 minut przed podaniem wyjmij ją, by nieco się ogrzała. Wierzch udekoruj kawałkami truskawek.

Do słodkiego i zarazem orzeźwiającego deseru polecam Moscato di Piemonte. Doskonałe wino deserowe o subtelnej, słonecznej barwie wzbogaconej o złote refleksy. Uwodzi mocnymi aromatami świeżych kwiatów i białych owoców. W ustach słodkie, ale jednocześnie rześkie, o bogatej i długiej końcówce.

Moscato di Piemonte
PRODUCENT:   Giordano  
KRAJ: Włochy
REGION:         Piemont 
APELACJA:           DOC Moscato Piemonte



 NA ŚNIADANIE             

Sałatka z zielonych szparagów
z truskawkami w koszyczku z parmezanu

  • 450 g sera parmezan 
  • 20 g cukru
  • 50 g truskawek
  • 10 g rukoli
  • 70 g zielonych szparagów
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 15 ml białego octu balsamicznego
  • pieprz gruboziarnisty
Zetrzeć ser parmezan, wymieszać go z cukrem, wysypać na rozgrzaną patelnię i doprowadzić do rozpuszczenia. Uzyskaną w ten sposób konsystencję nałożyć na odwróconą do góry dnem filiżankę w celu uformowania koszyczka i pozostawić do ostygnięcia. Szparagi pokroić na trzy części i delikatnie zblanszować. Umyte truskawki bez szypułek pokroić każdą na cztery części. Rukolę wypłukać.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w dużej misce, doprawić solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Wymieszaną sałatkę nałożyć do koszyczka z parmezanu umieszczonego pośrodku talerza.

Sałatkę podawać w towarzystwie Prosecco Spumante Brut - białego, musującego wina o aromatach dojrzałych moreli, bananów, zielonych jabłek i skórki chleba. Łagodnie wytrawne, zrównoważone, o odświeżającej kwasowości 
i przyjemnym owocowym smaku.

Prosecco Spumante Brut      
PRODUCENT:   Tor dell’Elmo    
KRAJ:                 Włochy
REGION:            Veneto  
APELACJA:       DOC Prosecco 


Komentarze

ETYKIETY

alzacki gewurztraminer alzacki pinot gris Anatolia anchois apfelkueche Apulia arbuz Argentyna arien Aromatyczne ragout z jelenia Atascaburras Austria avocado awokado babeczki bacalhau baeckeoffe bagietka baharat bakalie bakłażan bakłażan nadziewany barszcz batat bazylia belgijskie beza bia białe białe wino białe wytrawne wino Bigos biszkopt blaufrankisch bobal boczek boczniaki Bordeaux botrytyzowane botwinka brukselka Bruschetta Bruschetta z dynią bulgur bulion wołowy Bułgaria buraki Burgundia bursztynowe cabernet sauvignon camembert Cantine Calatrasi Cantucci carmenere Carménère Cassoulet Castra Rubra catarratto cava Cava Brut Reserva cebula karmelizowana chablis champy pouilly fuisse chardonnay Chateau Laville Bertrou Rouge cheddar Chianti Chile chilijskie carmenere chilli chimichurri chleb Chorwacja chutney pomarańczowy ciasteczka ciasteczka i inne słodkości ciasteczka z parmezanem ciasto ciasto francuskie cieciorka cielęcina co to gremolata comber Combry jagnięce confit z gęsi Confit z kaczki Cossoulet Crap la cuptor Creme Anglaise crianza cukier cukinia cukinie curry curry z kalafiora i ziemniaków cynamon cytrusy cytryna czarnuszka czarny makaron czekolada Czekolada. Domowe pralinki czerwone czerwone wino czosnek czulent daktyle Dalmacja dania z grilla dania z rusztu danie głowne Danie główne danie jednogarnkowe deser deser czekoladowy deser z tapioką dla głodnych dobór win do potraw Dolina Loary Domaines Auriol Dorada dorsz Douro drink duszone kalmary Dwór Sieraków dynia egri bikaver eko-uprawy Eko-wina Elegancki krem grzybowy Eliq Maranik empanadas euro 2016 Farfalle z brukselką fasola fasolka szparagowa feta figi filet z kurczaka focaccia Francja francuska francuska zupa furmint galaretka Winiary Gaskonia gewurztraminer gęsina gęś gicz cielęca gjuwecz Golan Heights Winery golonka gołąbki z rybą gorgonzola goździki Grammelknödel granat grejpfrut Grejpfrutówka Grejpfrutówka szczecińska gremolata Grenache grill grillowana karkówka Grillowana karkówka z jarzębiną Grillowana pierś z kurczaka grillowane grillowane warzywa Grillowany łosoś Grimbergen Grimbergen Blanche Grimbergen Blonde grimbergen double grissini Gruner Veltliner Grüner Veltliner gruszki gruzińska kuchnia Gruzja grzyby gulasz mięsny Gulasz warzywny H de l’Hospitalet Merlot halibut hamburger Herbacianka gazdówka hinduska kuchnia Hiszpania hiszpańska cava hiszpańska Galicja Indie Izrael jabłka jagnięcina jajka Janusz Fic jarmuż jarzębina jednogarnkowe jeżyny kacze udka kaczka Kaczka z jabłkami i czerwoną kapustą Kaczka z soli kalarepa Kalendarz 2015 kalmary kalmary w sosie pomidorowym kalmary z oliwą i czosnkiem kapary kapusta kardamon karkówka karmel karmelizowane buraczki karmelizowane jabłka karnawał Karp Karp na wigilijną kolację Karp pieczony Karp piernikowy Karp z grzybami w śmietanie kasza Katalonia kiełki knedle knedle ze skwarkami koktajl z krewetek kolacja kolacja dla dwojga Kolacja Walentynkowa Kolacja we dwoje kolacja z winem kolendra konfitura z rabarbaru konfitura z róży koniak koper włoski koperek koszyczek z parmezanu kotleciki jagnięce krem krem z batatów krewetki królik duszony w śmietanie kruche ciasto Kruche ciasto z owocami kuchnia arabska kuchnia azjatycka kuchnia bałkańska kuchnia francuska kuchnia hiszpańska kuchnia Indonezji kuchnia indyjska kuchnia japońska kuchnia latem kuchnia marokańska kuchnia meksykańska kuchnia polska kuchnia portugalska kuchnia węgierska kuchnia włoska kuchnia żydowska kumin kurczak kurczak curry kurczak marengo kurczak pieczony kurczak w sosie sojowym kurczak w tempurze kurki kurkuma Langwedocja Lato lekka kolacja lekki obiad lekkostrawna potrawa letnie smaki ligawa limonka Lindt liść laurowy Lizbona lody lody tymiankowe Lyngrove Estate łatwy przepis łączenie win z potrawami łosoś Łosoś w wannie majówka makaron Makaron z gitary Makaron z zieloną fasolką makowiec malbec maliny Małgorzata Caprari małże mango Maroko marsala Marynowane plastry ośmiornicy Masełko pomarańczowe masło orzechowe mazurek melon merlot miecznik Miecznik w sosie czekoladowo-papryczkowym mięso z grilla mięta migdały Ministrudle Minitarty miód mleko kokosowe mojej francuskiej kuchni Mołdawia Mont Marcal morele moscatel mtsvane mufiny Mufiny z suszonymi pomidorami Mule mus czekoladowy mus z marchwi muscat muskat musujące musztarda Dijon nadzienie Nalewki Nalewki domowe Nebbiolo Niemcy Nowa Kuchnia Włoska Nowa Zelandia Nowy Rok obiad ocet winny Ogrody Wina okoń Okoń w sosie maślanym oliwa oliwki orzechy orzechy włoskie Orzeźwiająca tarta z truskawkami Osso bucco Osso bucco z warzywami ośmiornica owoce owoce leśne owoce morza Pacherenc paella paella z owocami morza Palmiery Palmiery z suszonymi pomidorami palomino Pałac Mierzęcin papryczki chili papryka Papryka nadziewana rybą parmezan pasta orzechowa pasta putanesca pasta z bakłażanów paszteciki ze szpinakiem pasztet pasztet rybny patelnia pavlova pedro ximenez peklowanie mięsa Pendar Perliczka perliczka pieczona w pomarańczach perliczka z boczkiem perliczka z jabłkami Petit Verdot Phali ze szpinakiem Pieczeń wołowa wołowina Pieczona dorada pieczona golonka pieczona jagnięcina pieczona kaczka pieczona perliczka pieczona szynka Pieczone jabłka pieczone kasztany pieczony dorsz Pieczony dorsz w sosie maślanym pieczony królik pieczony łosoś Pieczony sum piekarnik Piemont pieprz pierogi pierożki pierś perliczki pierś z gęsi marynowana w czerwonym winie pierś z kurczaka pierś z kurczaka w aromatycznych przyprawach pietruszka pietruszkowe pesto Pikantna pierś z kaczki Pikantne pieczone migdały piknik Piknik menu pinot blanc Pinot Gris pinot noir Pioneer Block Piwo belgijskie polędwiczki wieprzowe polskie wino pomarańcza pomarańcze pomelo pomidorki pomidorki koktajlowe pomidory pomysł na świąteczny deser pomysł na świąteczny obiad Porto Portugalia porzeczka post potrawy z grilla poziomki półsłodkie primitivo prosecco próbki zapachów wina przekąska przekąska do wina przekąski przekąski do wina Przekąski orzechowe przepiórka Przepiórka w sosie porto Przepiórka z pomarańczami przepis na dorsza przepis na tartę przepis Nigelli Lawson przystawka pstrąg pstrąg z migdałami pudding Pudding z owocami leśnymi pulpo pulpo a feira pulpo alla gallega pyszne ragout Ramon Bilbao Ramón Bilbao regent reserva riesling rioja risotto risotto z dynią risotto z małżami rkatsiteli rodzynki Roladki z grillowanej cukinii romantyczna kolacja romantyczny wieczór Rozmaryn róża różowe różowe wino RPA rukola Rumunia ryba ryba duszona Ryba duszona w warzywach ryba marynowana w soli ryba na święta Ryba na wigilię ryba pieczona ryba riesling ryba w soli ryba w sosie ryż Saint Clair salsa z mango saltimbocca alla romana Sałata sałatka sałatka letnia sałatka owocowa Sałatka śledziowa sałatka wiosenna Sałatka z kaczką i boczniakami Sałatka z kalarepą i cytrusami sałatka z krewetek sałatka z mango sałatka z melonem Sałatka z młodymi ziemniakami i rzodkiewką sałatka ze szpinakiem sałatka ziemniaczana Sancerres Les Charmelles saperavi Sardynia sashimi sauvignon blanc Senhor do Alto ser kozi ser pleśniowy sernik sernik czekoladowy Sernik piernikowo-czekoladowy Sernik z jagodami Sernik z konfiturą wiśniową Serradenari sezon grillowy Sezonowa zupa jarzynowa sezonowe warzywa Sherry shiraz shot słodkie Słowenia smażone kalmary Snikers sos argentyński Sos béarneński sos chimichurri sos grzybowy sos kurkowy sos maślany sos pomarańczowy sos pomidorowy sos umami sos z kaparów sos z wina souvignon blanc sól sół morska Spaghetti z awokado sposób na kurczaka Spritzer Stek stek wołowy strudel z owocami suflet suszone owoce suszone pomidory sycące danie Sycylia Sylvaner Sylwester Sylwestrowe party Sylwestrówka Syrah szarlotka Szarlotka z winem Szaszłyk z ananasem Szaszłyk z białą kiełbasą Szaszłyk z cielęciną Szaszłyk z piersi kurczaka Szaszłyk z polędwiczką wieprzową Szaszłyk z wątróbką szaszłyki Szaszłyki po bułgarsku szparagi Szparagi w sosie pomarańczowym Szparagowiec szpinak szynka parmeńska Szynka peklowana w soli śledzie śledzie korzenne śledź śliwki suszone śliwki w boczku śmietanka świąteczna kolacja świąteczny obiad święta święta wielkanocne święto zakochanych tadżin tagine tagine z kurczaka Tamaya tapenada tapioka tapioka z owocami tarta tarta z bakłażanem tarta z gruszką tarta z grzybami tarta z morelami tarta z truskawkami tarta ze szpinakiem tartaletki tartinki z serem tempranillo tempura tinta roriz tiramisu Tokaj topinambur Toro tort tort genueński Toskania touriga franca touriga nacional Trufle truskawki Turcja tymianek udka gęsie udka z kurczaka umami uroczysta kolacja Urugwaj Vegaburger z kotletem z cieciorki Verrine verus viognier Vollmer W mojej francuskiej kuchni wakacje wakacyjne smaki Walentynki walentynkowe menu Walentynkowy biszkopt Warzywa wątróbka wątróbka gęsia wątróbka z jabłkiem we dwoje wegańskie welschriesling wędzony łosoś Węgry Wielka księga kucharska Wielkanoc Wigilia wina organiczne wino wino białe wino biodonamiczne wino czerwone wino musujące wino na grilla wino słodkie wino włoskie wino wytrawne wino z Piemontu wiosenny obiad wiśnie Włochy włoskie pieczywo wodorosty nori wołowina Wódka Potocki wódka sieraków Wódka z beczki wytrawne Yarden zabaglione zabajone zabajone z owocami zamiast karpia zapiekanka z gęsich udek zapiekanka z mięsem zapiekanka ziemniaczana zdrowe danie zestaw win organicznych ziemniaki zioła Zrazy po mojemu zupa zupa cebulowa Zupa dyniowa zweigrlt żurawina
Pokaż więcej