Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 30 czerwca 2016

Grillowana pierś z kurczaka w towarzystwie salsy z mango

W końcu nastało nam długo wyczekiwane lato. Czas więc na pachnące słońcem potrawy, orzeźwiające wina i wieczorne biesiady na świeżym powietrzu. O tej porze roku najczęściej sięgam po białe wytrawne wina, potrawy natomiast komponuję z sezonowych warzyw, owoców, ryb i głównie białych mięs. Ma być lekko, kolorowo i smacznie.
Dzisiaj proponuję grillowany filet z kurczaka oraz zaskakujące połączenie słodkich owoców z chrupkimi warzywami w wytrawnym sosie.



Grillowana pierś z kurczaka w towarzystwie salsy z mango

Składniki (porcja dla 2 osób):
filet z kurczaka
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Salsa z mango:
  • 1 owoc mango,
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • garść posiekanej zielonej kolendry (lub opcjonalnie natki pietruszki)

Dressing do salsy:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • drobno posiekane chilli świeże lub suszone (nie w proszku),
  • sól, pieprz

Przygotowujemy solankę, czyli w ½ litra wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli i moczymy w niej mięso około 2 do 3 godzin. Następnie filet osuszamy, układamy na folii spożywczej, dodajemy masło, zgniecione ząbki czosnku, piórka cebuli, posypujemy pietruszką i zawijamy dokładnie. Tak przygotowane mięso układamy na grillu i pieczemy około 30 minut, obracając co jakiś czas.
Przygotowujemy salsę. Mango, ogórka i paprykę kroimy w kostkę, cebulę z kolei drobniutko siekamy. Wrzucamy do miseczki, dodajemy sos i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.


Mięso z kurczaka kroimy w plasterki, układamy na talerzu obok salsy i serwujemy z mocno schłodzonym białym winem. Dzisiaj sięgnęłam po moje ulubione nowozelandzkie sauvignon blanc.



Polecam wino:

Saint Clair Pioneer Block SauvignonBlanc z Marlborough jest winem rześkim, aromatycznym, w zapachu uderzają owoce agrestu, liści czarnej porzeczki, gdzieś w tle czuć nuty ziołowe i świeżej pokrzywy. W smaku fantastycznie wybija się świeży owoc agrestu, porzeczki, grejpfruita. Finisz długi i przyjemny. Na letnie upalne wieczory wino idealne.

2 komentarze:

Ela pisze...

Salsa z mango... jeszcze nie próbowałam. Ale wszystko przede mną :)

Anna Nowakowska pisze...

Polecam! Mango w wersji lekko wytrawnej ja osobiście uwielbiam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...