Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 20 września 2016

Beza z orzechami laskowymi i solonym karmelem

Gruszki, beza, orzechy laskowe, maślany krem, solony karmel i musujące wino. Czego chcieć więcej? Cava Mont Marçal Gran Cuvée Brut Reserva świetnie pasuje nie tylko do krewetek czy serów dla mnie świetnie łączy się z deserami. Jej świeże owocowe aromaty z miodowym niuansem i eleganckie bąbelki  to kompan idealny dla mojego deseru. Któremu zadziorności dodaje sos z solonego karmelu, a lekkości soczyste gruszki.
Jeśli lubicie połączenie bezy, z orzechami i świeżymi owocami, ten deser z pewnością przypadnie Wam do gustu. W okresie jesienno-zimowym smakuje najlepiej. I przywodzi mi na myśl piękno jesiennego słońca.
Smacznego!



Deser z orzechami laskowymi i solonym karmelem
dla 2-4 osób

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 80 g zmielonych orzechów laskowych

Solony karmel:
  • 10 dag drobnego białego cukru
  • 5 dag masła
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Krem:
  • 4 żółtka jaj
  • 5 dag cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 15 dag masła
  • 2 gruszki

Białka ubij na sztywno wraz z solą, cały czas miksując dodaj cukier. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna, dodaj orzechy i miksuj na małych obrotach do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na niej cztery okręgi o średnicy 12 cm. 
Wyłóż masę i piecz przez 10 minut w temperaturze 160°C, a następnie 80 minut w temperaturze 100°C.

Na dno rondelka o grubym dnie wsyp cukier i powoli podgrzewaj. Po kilku minutach cukier zacznie się karmelizować. Gdy stanie się rudokasztanowy, ostrożnie dodaj masło i delikatnie mieszaj, dodaj śmietankę. Podgrzewaj jeszcze około 1-2 minuty, mieszaj do momentu, gdy masa nabierze jednolitej konsystencji. Dodaj sól, mieszaj. Zdejmij z ognia. Ostudź.

Aby przygotować masę dokładnie roztrzep śmietanę z  żółtkami i cukrem w garnuszku. Postaw na ogniu i ostrożnie gotuj, aż masa zgęstnieje. Kiedy będzie gęsta, zestaw z ognia i ostudź. Ostygłą masę rozmiksuj z masłem, tak by uzyskać maślany krem.

Krążki orzechowe ułóż na talerzykach, posmaruj z jednej strony solonym karmelem, wyłóż porcję kremu. Na nim układaj cienkie plasterki soczystej gruszki. Jeśli deser będzie dla czterech osób, udekoruj go karmelem, jeśli dla dwóch: na warstwę kremu ułóż cienkie plastry gruszki, łyżeczkę kremu i przykryj drugim orzechowym krążkiem.
Wierzch dekoruj kremem i karmelem.



Polecam wino:
Cava Mont Marçal Gran Cuvée Brut Reserva
Hiszpania
Białe musujące wytrawne wino hiszpańskie o wyraźnym aromacie świeżych owoców (brzoskwinie, cytrusy), kwiatów oraz brioszki i drożdży wzbogaconym o niuans miodowy. W ustach świeże i owocowe, zrównoważone, o eleganckiej perlistości.

2 komentarze:

Kasia Sarna pisze...

pięknie wygląda :) uwielbiam orzechy, wiec bym się skusiła :)

Anna Miodońska pisze...

To jeden z moich ulubionych deserów. Jest w stanie rozświetlić nawet najbardziej pochmurny dzień.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...