Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 29 września 2016

Pieczone jabłka z ziarnami pieprzu

Pieczone jabłka nadziewane dżemem, miodem, orzechami, konfiturą z płatków róży to dla mnie smak dzieciństwa. Jabłka z pieprzem w towarzystwie słodkiego wina Yarden Heights Wine to dla mnie nowość. Gdy w jednej z książek Gordona Ramsay'a znalazłam na nie przepis, musiałam go wypróbować jeszcze tego samego popołudnia.
Najtrudniejsze było przygotowanie kremu anglaise, choć biorę poprawkę, na to że robiłam go po raz pierwszy. Samo przygotowanie jabłek było już dziecinną igraszką.
Z niecierpliwością oczekiwałam na moment, gdy będę mogła skosztować gotowy deser, w towarzystwie  izraelskiego wina, którego aromaty przywodzą na myśl zapach dojrzałych jabłek, gruszek, owoców tropikalnych i polnych kwiatów.
Powiem jedno wszyscy wielbiciele pieczonych jabłek powinni ten przepis wypróbować.




Pieczone jabłka z ziarnami pieprzu
dla 6 osób

  • 6 jabłek (najlepiej złotej renety)
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru demerara
  • szklanka soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu zgniecionych w moździerzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • laska wanilii
  • 4 łyżki Wódki z pieprzem Dwór Sieraków

Crème Anglaise:
  • 35 ml mleka 3,5%
  • 15 ml śmietany kremówki
  • 7 dag cukru demerara
  • laska wanilii
  • jajko i 3 żółtka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej

Wlej mleko i śmietankę do rondelka, dodaj łyżkę cukru i wanilię. Powoli doprowadź do wrzenia. W dużej misce jajko, żółtka i pozostały cukier ubij na puszystą masę.
Do masy partiami dodawaj mąkę mieszając, tak by nie było grudek. Gdy mleko ze śmietaną się zagotują, małym strumieniem łącz je z masą jajeczną ciągle mieszając.
Odrzuć strąk wanilii, a całość przelej do rondelka i gotuj na małym ogniu około 
4 minuty, cały czas mieszając, aż masa zrobi się gładka i gęsta. Krem przełóż do miski i przestudź.
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Obierz cienko jabłka i wydrąż gniazda nasienne. Posmaruj je miękkim masłem i obtocz w cukrze. Jabłka ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 10 min. Podlej jabłka sokiem i posyp ziarnami pieprzu i wanilii. Piecz kolejne 20 min. podlewając co 5 min. powstającym sokiem.
Na koniec skrop wódką z pieprzem. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim owoce, 
by odpoczęły.
Jabłka podawaj ciepłe z przecedzonym sosem i dodatkiem kremu angielskiego.



Polecam wino:

Yarden Heights Wine

Bardzo aromatyczne białe słodkie wino z Izraela roztaczające zapach dojrzałych jabłek, gruszek, cytrusów i owoców tropikalnych przemieszany z nutami polnych kwiatów. W ustach wyraziste, wielowarstwowe, słodkie, o bogatym i długim finiszu.

2 komentarze:

gin pisze...

Intrygujący pomysł :)

Anna Miodońska pisze...

Opłaciło się zaryzykować i spróbować pieczonych jabłek w zupełnie nowej dla mnie odsłonie.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...