Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 25 listopada 2016

Gęsia wątróbka na karmelizowanym jabłku

Listopad nieodzownie kojarzy mi się z gęsiną. Dzisiaj polecam wątróbkę gęsią z dodatkiem karmelizowanego jabłka i cebuli. W kwestii zaś wina sięgnijmy śmiało po naszego lokalnego Solarisa, np. z Pałacu Mierzęcin.

W Polsce wątróbek nie poważa się specjalnie, a już gęsich w szczególności. We Francji z kolei uchodzą za rarytas. Bardzo tłusty foie gras to jedno ze świątecznych francuskich dań. Jestem fanką podrobów. Może niekoniecznie nieco kontrowersyjnego, francuskiego specjału, ale sposobów na serwowanie podrobów nigdy za mało. Wątróbkę przygotowuje się szybko, jest smaczna i stanowi świetne urozmaicenie dla mięsnych posiłków.




Gęsia wątróbka na karmelizowanym jabłku


Składniki:
  • 4 wątróbki gęsie
  • 1 duże jabłko
  • 2 średniej wielkości cebule (biała lub czerwona)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki białego wina
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku


Wątróbki oczyszczamy z żyłek i nerwów. Jest to zabieg niezwykle istotny, pozbawia bowiem potrawę gorzkiego posmaku. Następnie wątróbki zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, szklimy na oliwie, a jak zmięknie dodajemy łyżkę octu winnego i łyżeczkę cukru. Chwilkę jeszcze dusimy, aż zgęstnieje. Jabłka myjemy i kroimy w ósemki (nie obieramy ze skórki). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy łyżeczkę cukru i 3 łyżki wytrawnego białego wina lub 1 łyżkę octu winnego. Następnie układamy jabłka i lekko przesmażamy raz z jednej, a później z drugiej strony. Chwilkę trzymamy na małym ogniu, aż sos odparuje. Wątróbkę, po wyciągnięciu z mleka i osuszeniu, przyprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron, następnie zmniejszamy ogień i już na mniejszym, pod przykryciem pozwalamy jej dojść do siebie jeszcze dosłownie 3-5 minut. W środku powinna być różowa, ale nie krwista. Nie możemy też smażyć za długo bo zrobi się twarda, sucha i niesmaczna.




Na talerzu układamy kilka cząstek jabłka, następnie wątróbkę, a na niej karmelizowaną cebulkę. Danie wydajemy koniecznie w towarzystwie schłodzonego białego wina. 

Dzisiaj polecam wino produkowane w Polsce w winnicach Pałacu Mierzęcin. Solaris 2014 jest winem z przyjemnym akcentem cytrusowym i tropikalnym. Trochę miodowych nut i przyjemna kwasowość.





Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...