Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

środa, 28 grudnia 2016

Figi zapiekane z fetą i migdałami

Kolejna szybka sylwestrowa przekąska. Figi zapiekane z fetą i migdałami oraz Marieta z hiszpańskiej Galicji wyprodukowana w 100% ze szczepu Albarino w apelacji DO Rias Baixas .
Albarino jest bez wątpienia perłą tej części Półwyspu Iberyjkiego, zwanej zieloną Hiszpanią. Jest ekspresyjnym szczepem dającym różne stylistycznie wina. Orzeźwiające, z intensywnym aromatem cytrusów, brzoskwiń i owoców tropikalnych, o przyjemnej kwasowości. Pod względem mineralności przypomina rieslinga, a soczysty owocowy bukiet zbliża go do viogniera, a nawet gewurztraminera.

Jesli zaś chodzi o figi, to ich ojczyzną jest Azja Mniejsza, słyną z nich także Turcja i Grecja. Te egzotyczne owoce są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dzięki swoim wartościom odżywczym wspomagają trawienie, pomagają obniżać cholesterol oraz regulują prace układu krwionośnego. Można je jeść zarówno świeże, jak i suszone. Same lub jako dodatek do sałatek, deserów, ciast, a nawet mięsa. Można przygotowywać z nich przetwory - dżemy, konfitury. Świeże figi przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Lubię proste i szybkie w przygotowaniu przekąski, które świetnie sprawdzają się na spotkaniach z przyjaciółmi, czy w przypadku niespodziewanych gości, a figi są dość wdzięcznym produktem do ich przyrządzenia. Dzisiaj polecam figi z dodatkiem sera feta, który fajnie podkręca słodycz owocu. Taka swoista synergia smaku. Słodkie - słone. 


Figi zapiekane z fetą i migdałami


Składniki (dla 4 osób)
  • 4 figi
  • 200 g sera feta
  • garść płatków migdałów
  • garść rukoli
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Figi nacinamy na krzyż, nadziewamy serem feta pokrojonym w kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 10-15 minut. Następnie figi układamy na rukoli, posypujemy płatkami migdałowymi i żurawiną. Do przystawki wybrałam wino Marieta DO Rias Baixas.
Wina z odmiany Albariño są wdzięcznym towarzyszem w kuchni. Idealne zwłaszcza do owoców morza, skorupiaków. Z miękkimi serami również stanowi dobraną parę, chociażby właśnie z fetą, kozim serem. Albarino to także doskonałe wino na lato, w ogrodzie, na tarasie, podczas pikniku, solo.
Polecam!



Producent: Bodegas Martín Códax 
Kraj: Hiszpania  
Region: Galicja
Apelacja: DO Rías Baixas
Rodzaj: białe półwytrawne
Szczepy: 100% albariño
Temperatura: 10°C
Pojemność: 0,75 l
Hiszpańskie białe wino półwytrawne o bogatych aromatach brzoskwiń, dojrzałych jabłek i melona wzbogaconych o nuty cytrusowe. W ustach rześkie, pełne i krągłe, o przyjemnym cytrusowym posmaku.

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...