Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 23 grudnia 2016

Śledzie korzenno-ziołowe w oliwie

Śledzik podany na grzance i kieliszek sierakowskiej wódki pieprzowej. Ot taki pomysł na inny sposób podania drugiej pod względem popularności świątecznej ryby. Pomyślałam też, że nie będę próbować dobierać wina do śledzia, bowiem kieliszek Wódki Pieprzowej, o intensywnych nutach ziołowych poprawi trawienie po obfitych świątecznych posiłkach.

Sposobów na podanie śledzi jest całe mnóstwo, znajdziecie je w każdym zeszycie babci, mamy czy cioci. Marynowane, w oleju, w occie, po kaszubsku, ze śmietaną, z grzybami, a  nawet z buraczkami. Z tej popularnej morskiej ryby można wyczarować wiele ciekawych potraw. Moją ulubioną wersją są śledzie w aromatycznej, lekko korzennej nucie.


Śledzie korzenno-ziołowe w oliwie


  • 6 matiasów
  • 8 ziaren jałowca lekko zgniecionych
  • 2 goździki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 sparzone cebule pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki oleju



Śledzie moczymy we wodzie, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do słoika lub innego szklanego naczynia, w którym będą się macerować i nabierać smaku. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwa dni. Co jakiś czas należy je zamieszać, tak aby smaki przeniknęły. Śledzie proponuję podać na grzance alla bruschetta. Będą wyglądać smacznie i wykwitnie. Wystarczy w tosterze lub piekarniku podpiec pokrojoną bagietkę, nałożyć na nią po 3 kawałki śledzia, ozdobić zieleniną i gotowe. Jak wspomniałam wyżej do tak wydanego śledzika idealnie pasować będzie Wódka Pieprzowa z sierakowskiego Dworu.



Wódka Pieprzowa ma biały, przejrzysty kolor z odcieniem barwy zielonego pieprzu. Aromat jest złożony i intensywny. W pierwszej chwili czujemy w nosie świeżo zmielony pieprz, delikatny zapach mięty, ziela angielskiego i liścia laurowego. Gdy wódka otworzy się w kieliszku, dochodzą aromaty ziół z polskich łąk, takich jak tymianek, majeranek oraz jałowiec. Obecna też jest żywiczna nuta sosnowa. W ustach to zdecydowana, intensywna pieprzówka, z lekko słodkawym, bardzo pikantnym finiszem. Alkohol przyjemnie piecze w język, świadcząc o bogatym ziołowym składzie wódki. To produkt, który można podawać przed posiłkiem, gdyż znakomicie pobudza apetyt, ale również doskonale sprawdzi się po jedzeniu jako digestif.






Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...