Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 27 grudnia 2016

Sylwestrowy koktajl z krewetek

Sylwestrowe przyjęcie wymaga odpowiedniej oprawy, przyjaciół, przekąsek i wina. Z tych ostatnich dzisiaj polecam krewetki w towarzystwie Cavy Mata Rosat Trepat. Aromatyczne, orzeźwiające musujące wino wytwarzane metodą szampańską doskonale się sprawdzi podczas powitania Nowego Roku, a nie zruinuje naszej kieszeni.
  
Wino na wieczór już mamy, zatem tanecznym krokiem szykujemy jeszcze menu. Na początek podajemy przystawkę mającą rozbudzić apetyt, połaskotać podniebienie, taki wstęp do właściwej gry. Koktajl z krewetek spełni się w tej roli perfekcyjnie.


Owoce morza w moim domu lubimy wszyscy bez wyjątku. Mogłabym rzec, że niestety, bo jak zrobię, to albo w ilościach hurtowych, albo muszę się dzielić swoją porcją. Żeby tak na rybę się rzucali, ale nie. Za to krewetki, ośmiorniczki, małżyki, to bardzo chętnie. Wcale się im nie dziwię, bo też uwielbiam te cudowne bogactwa mórz i oceanów. Dzisiejszy przepis bazuje na krewetkach, najbardziej popularnych wśród owoców morza, które są dość wdzięcznym produktem do przygotowania. Oferują spory wachlarz kulinarnych możliwości. Poniżej sposób na najprostsze z możliwych podanie krewetek.




Sylwestrowy koktajl z krewetek



Składniki:
  • 250 g krewetek koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • mieszanka sałat
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 łyżeczka soku z limonki (lub cytryny)
  • sól i pieprz do smaku


Krewetki koktajlowe przelewamy wrzątkiem, następnie na patelni szklimy pokrojony drobno czosnek, dodajemy krewetki i na mocnym ogniu krótko podsmażamy, podlewamy wytrawnym, białym winem, odstawiamy do wychłodzenia. Na talerzu, w salaterce, w szkle, jak kto woli, układamy mieszankę sałat (lodowa, rukola, roszponka, radicchio, endywia, cykoria), pomidorki koktajlowe, krewetki. Czas na sos. W miseczce mieszamy majonez, ketchup, sok z limonki doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sosem sałatkę.
Do naszej przystawki idealnie pasować będzie delikatne i aromatyczne wino musujące. Wybrałam hiszpańską cavę z winnicy Agusti Torello Mata. 


Cava Mata Rosat Trepat - eleganckie, różowe hiszpańskie musujące wino wytrawne o rześkim aromacie leśnych owoców i truskawek przemieszanych z nutami miętowymi. W ustach bardzo dobrze zrównoważone, pełne, krągłe i świeże. Podawać do: sałatek, lekkich przekąsek, ciast z owocami, deserów lub jako aperitif.

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...