Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 25 marca 2016

Mazurki naszych marzeń

Wielkanoc za pasem, ale jeszcze jest czas by ukrasić stół pięknym mazurkiem! Ten wyjątkowy, tradycyjny wypiek ma wiele wersji. Ważne, by był świąteczny w smaku i ogólnym szyku.

Dziś propozycje naszych czytelników, którzy wzięli udział w konkursie ogłoszonym w newsletterze magazynu Czas Wina. Warto się do niego zapisać, bo w prawie każdym ogłaszamy konkursy a do wygrania są - książki kulinarne. Tak jest i tym razem!

Przyszło wiele przepisów - wygrał świeży przepis Katarzyny Janczury, ale z powodu świątecznej atmosfery postanowiliśmy wyróżnić jeszcze dwa - jeden za ekscentrycznie niemazurkowe składniki (Alicja Ilasz), drugi za plastyczną inwencję i zdjęcie dołączone przez Ewę Wawer do przepisu. Dziękujemy wszystkim za udział!

A jakie wino do mazurków? Odpowiedzi szukajcie pod przepisami.
Wesołych Świąt!
Mazurki Ewy Wawer

Katarzyna Janczura 
Nietypowy, bo niezbyt słodki mazurek
Okrągły, z waflem, na kruchym spodzie z dużą ilością nadzienia serowo-dżemowego.

• 200 g mąki
• 50 g masła
• 30 g cukru
• 1 jajko
• 250 g sera ricotta
• 300 g dżemu wiśniowego
• 1 wafel okrągły o średnicy 25 cm
• tubka mleka skondensowanego karmelowego
• tubka mleka skondensowanego kakaowego
• krówki


Mąkę z masłem należy posiekać, dodać cukier, jajko i zagnieść kruche ciasto. Ewentualnie można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Ciasto zagnieść w kulę, owinąć folia i schować do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto należy rozwałkować na kształt wafla. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec 15-17 minut. W miseczce wymieszać ricottę z dżemem, w razie potrzeby dosłodzić do smaku (najlepiej 1-2 łyżki cukru).
Zimny kruchy spód z ciasta należy przełożyć na paterę lub talerz na którym ciasto będzie podawane. Na spodzie rozsmarować serowo – dżemowe nadzienie, a na wierzch położyć wafel.
Wgłębienia w waflu wypełniać na zmianę mlekiem karmelowym i kakaowym, a brzegi mazurka udekorować pokruszonymi krówkami.

Porto Kopke Late Bottle Vintage 2006, Portugalia
Słodkie wino wzmacniane, pełne likierowych nut porzeczki i ciemnych owoców, z nutami czekolady. Starzone, bardzo eleganckie, świetnie pasuje również do serników. Podawać lekko schłodzone ok. 12 st.








Alicja Ilasz (wyróżnienie)
Zupełnie inny mazurek, z wegańskim charakterem

Ciasto:
  • 3 łyżki ugotowanej i zblendowanej marchewki
  • 10 dag prażonego zblendowanego słonecznika
  • 15 dag mąki
  • pół kieliszka oleju
  • szczypta soli
  • olejek migdałowy lub inny
Krem:
  • pół szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w szklance wody
  • banan
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • łyżka cukru
  • sok z limonki lub cytryny
Wyrobić ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Rozwałkować i schłodzić.
Piec 15 minut. Ugotowaną, wystudzoną kaszę zblendować z bananem i resztą składników.
(jeśli kremu wyjdzie za dużo, można przechowywać w słoiku w lodówce). Nałożyć na upieczone ciasto i ozdobić płatkami migdałowymi albo tym, na co mamy ochotę. Odstawić do lodówki.


Cava Gran Cuvée, Mont Marcal, Hiszpania
Doskonałe wino musujące zrobione metodą tradycyjną (jak szampany). Wytrawne, ale niezwykle delikatne, z nutami cytrusów, pieczonego ciasta. Ładnie połączy się z roślinnymi smakami wegańskiego mazurka. Podawać mocno schłodzone.







Ewa Wawer (wyróżnienie)
Tradycyjnie, ale w fantazyjnych kształtach  

Spód:
  • 250 g mąki
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Masa orzechowa i kajmakowa
  • 160 g orzechów włoskich
  • 140 ml mleka 3,2%
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 340 g masy kajmakowej
  • 160 g masła
  • dżem porzeczkowy do posmarowania blatu
  • bakalie
Mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy należy wymieszać, następnie dodać 80 g masła. Dodać jajko oraz proszek do pieczenia i zagnieść na jednolite ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 15-20 minut. Masa orzechowa : orzechy zemleć, mleko zagotować z cukrem pudrem i zalać nim orzechy. Masa kajmakowa: masło utrzeć, dodać kajmak. Miksować do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na upieczony spód kładziemy dżem, potem masę orzechową i kajmakową. Ułożyć bakalie. Odstawić do zastygnięcia.




Sherry Pedro Ximenez Fiesta Grande, Hiszpania              Tradycyjne, wzmacniane wino hiszpańskie. Bogate aromaty suszonych owoców i orzechów. Lekko pikantne nuty, długi finisz. Podawać w temperaturze ok. 14 st.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...