Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 30 sierpnia 2016

Filet z kurczaka z sosem chimichurri

Drób, argentyński sos i Saint Clair Marlborough Vicar’s Choice Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii. Taki pomysł na obiad. 
Kurczaka można zrobić na wiele sposobów, 
Mocno polecam też jarmuż, który już od jakiegoś czasu króluje na moim stole. To kapustowate warzywo warto włączyć do swojego jadłospisu. Jest obok borówki i brokuł zaliczany do "superfoods", czyli żywności, która nie tylko odżywia, ale również wspomaga organizm w walce z niektórymi dolegliwościami. W liściach jarmużu kryje się prawdziwa moc cennych dla zdrowia pierwiastków. Jest ważnym elementem posiłku zwłaszcza u osób zdrowo odżywiających się, dietetyków czy wegetarian.  Ma wiele zastosowań. Nadaje się jako dodatek do sałatek, można nim zastąpić szpinak, zrobić koktajl, zupę, dorzucić do gulaszu warzywnego, zrobić gołąbki. Możliwości mnóstwo.



Filet z kurczaka z sosem chimichurri


Składniki:

  • filet z kurczaka
  • 1/2 l. wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka zielonej posiekanej pietruszki

Argentyńskie chimichurri:


  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka kolendry drobno poszatkowanej
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mała suszona papryczka chilli lub kilka płatków
  • sól, pieprz do smaku

Sałatka z jarmużu:


  • 1/2 opakowania jarmużu
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Mam swój ulubiony sposób na filet z kurczaka, aby był soczysty i smaczny. Przygotowujemy solankę, czyli w ½ litra wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli i moczymy w niej mięso około 2 do 3 godzin. Następnie filet osuszamy i smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Układamy na folii spożywczej, dodajemy masło, zgniecione ząbki czosnku, piórka cebuli, posypujemy pietruszką i zawijamy dokładnie. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 30 minut. Czas zależy od grubości, wielkości filetu. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby sobie pooddychało.
Wszystkie składniki argentyńskiego sosu mieszamy ze sobą w miseczce i ostawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin, aby się smaki przegryzły. Chimichurri jest świetnym dodatkiem nie tylko do mięsa, ale również do ryb i warzyw.
Do sporej miski, albo dużego talerza wsypujemy liście jarmużu, skrapiamy oliwą z oliwek, cytryną i masujemy ziele. Tak właśnie, serwujemy mu masaż, bo dzięki temu jego liście będą delikatne i miękkie. Następnie wrzucamy na blachę do pieczenia, obsypujemy solą (najlepsza to świeżo i grubo mielona morska), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 10 minut. Czas należy kontrolować i sprawdzać listeczki jarmużu. Mają być chrupiące, ale nie spalone.
Pomidory koktajlowe skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i szczyptą cukru, smażymy na średnio rozgrzanej patelni lub płycie grillowej z obydwu stron, aż się zrumienią, tak mniej więcej 3-4 minut. Można zrezygnować z pieczenia jarmużu, ograniczyć się jedynie do masażu w kąpieli oliwnej.
Mięso kroimy w plasterki i podajemy w towarzystwie argentyńskiego sosu chimichurri i sałatki z jarmużu z pomidorkami koktajlowymi.


Polecam wino:



Dzisiaj postawiłam na nowozelandzkie Sauvignon Blanc. Wyborne białe wino wytrawne o rześkich aromatach owocu pasji, białej brzoskwini i grejpfruta przemieszanych z nutami ziołowymi i mineralnymi. W ustach lekkie, świeże i smakowite, o długim finiszu.

środa, 10 sierpnia 2016

Sezon na dorsza

Portugalski Bacalhau w dwóch odsłonach oraz Alejairén Crianza i H de L’Hospitalet Grenache Rosé. Całkiem sympatyczne połączenie. 


Ostatnio zanurzam się w kuchni portugalskiej. A to wszystko za sprawą  podróży do hedonistycznego Porto. Miasta położonego wzdłuż rzeki Douro i nad wodami Atlantyku. Klimatyczne knajpki za dnia rozświetlone blaskiem słońca, nocą pięknie oświetlone nadbrzeże, błękitny ocean, rozległe plaże, wąskie, brukowane uliczki zabudowane kolorowymi kamieniczkami, biało – błękitne azulejos ozdabiające liczne kościoły to w Portugalii element życia codziennego. I kuchnia. Szeroki wybór dań rybnych, owoców morza, wspaniałych warzywnych zup i sycących mięsnych dań, doskonałych deserów, a bacalhau to dla Portugalczyków coś więcej niż narodowe danie. To kluczowy składnik tożsamości i dumy. W sklepach w całym kraju natkniemy się na mniejsze i większe płaty suszonego dorsza, którym handluje się tutaj od stuleci. Potocznie mówi się o nim fiel amigo, co oznacza wierny przyjaciel. Potrafią przygotować go na 365 sposób, jeden na każdy dzień roku. Potrawy kuchni portugalskiej są mało skomplikowane. Główne przyprawy to sól morska, oliwa z oliwek, sok z cytryny.

Na tle Portugalii moja dzisiejsza lista potraw z dorsza jest skromniutka, ale w końcu nie od razu Rzym zbudowano. Bez dwóch zdań jednak jest to całkiem sympatyczne preludium do odkrywania kulinarnych możliwości serwowania tej niewiarygodnie smacznej morskiej ryby.




Bacalhau com natas


Składniki (dla 2 osób):
500 g dorsza bacalhau
300 ml mleka
5 szt. ziemniaków
olej do smażenia ziemniaków
2 duże cebule
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki pszennej
200 ml śmietany 18%
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
100 g startego twardego sera typu parmezan
sól, pieprz

Dorsza moczymy w mleku około 2 godzin, a później w nim gotujemy 5 minut. Tymczasem ziemniaki myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na głębokim oleju. Wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwie na patelni. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie połowę cebuli, następnie układamy odcedzonego po gotowaniu dorsza. Posypujemy go lekko mąką. Dodajemy pozostałą część cebuli oraz podsmażone ziemniaki. W misce mieszamy mleko ze śmietaną, solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i wlewamy ową mieszankę do naczynia z rybą. Wierzch posypujemy serem. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku.
Kremowy sos, podsmażone ziemniaki oraz gałka muszkatołowa fajnie podkręcają smak dorsza.

Polecam wino:


Alejairén Crianza - bogate i złożone białe hiszpańskie wino wytrawne o intensywnych aromatach przypraw (goździki, curry). W smaku uderza obecność suszonych owoców przemieszanych z orzechami laskowymi i migdałami. Usta doskonale zbudowane, pełne, o długim, lekko tostowym i przyprawowym posmaku.








Bacalhau a lagareiro


Składniki (dla 2 osób):
300 g filetów dorsza bacalhau
1/2 kg małych ziemniaków
6 ząbków czosnku
1 cebula
200 ml oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
kilka czarnych oliwek (opcjonalnie)


Dorsza płuczemy, moczymy w mleku około 2 godzin, a następnie w nim gotujemy kilka minut. Wyciągamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w krążki, czosnek w cienkie plasterki i układamy na dorszu. Ziemniaki myjemy lub obieramy (wedle uznania), gotujemy około 10 minut i dodajemy do naczynia z rybą. Polewamy obficie oliwą. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 40 minut. Przed podaniem dekorujemy zieloną pietruszką i oliwkami.


Polecam wino:


H de L’Hospitalet Grenache Rosé z winnicy Gérard Bertrand wino słonecznej Langwedocji, urzekające barwą, aromatem i smakiem. Różowe francuskie wino wytrawne w lekkim stylu; delikatne i eleganckie. Subtelny, rześki, złożony z aromatów cytrusowych nos i pełne świeżości usta o dość długim, mineralnym posmaku.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...