Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

poniedziałek, 9 stycznia 2017

Czekoladowe babeczki z masłem orzechowym

Karnawał najlepiej zacząć na słodko. Choć po tylu świątecznych ciastach z ilością cukru lepiej nie przesadzać. Dlatego proponuję deser, w którym słodycz nie zabija wyraźnego smaku gorzkiej czekolady i słonawej nuty masła orzechowego. Dużym plusem babeczek jest szybki czas przygotowania. Wystarczy nieco ponad pół godziny i już można się cieszyć smakiem mocno czekoladowego ciasta z apetycznym, orzechowym nadzieniem. Tylko uwaga: ciastka znikają ze stołu jeszcze szybciej niż się je przygotowuje. Po ostatnim kęsie, ręka niemal samowolnie sięga do talerza po kolejną i kolejną babeczkę...


Czekoladowe babeczki z masłem orzechowym

(na osiem babeczek)
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 8 łyżeczek masła orzechowego

Piekarnik rozgrzać do 175 st. C.
Rozdrobnioną czekoladę rozpuścić z masłem i odstawić na 15 min. do ostygnięcia. W tym czasie ubić mikserem jajka, żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę i masło z czekoladą, całość zmiksować.

Foremki do babeczek napełnić do połowy ciastem, dodać po łyżeczce masła orzechowego i przykryć resztą ciasta. Piec ok. 12 minut.

Polecam wino:
Porto Fronseca Bin 27 Finest Reserve

2 komentarze:

Julia Laszuk pisze...

Pycha. :)
https://jaglusia.wordpress.com/

Ervisha pisze...

Cudowne... na każdą okazję :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...