Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 14 lutego 2017

Krewetki duszone w białym winie

Krewetki duszone w białym winie oraz włoskie Prosecco Terre Deor to kolejna propozycja na romantyczną kolację we dwoje. 
Potrawy z krewetek dają cały wachlarz możliwości i smaków. Można podawać grillowane w towarzystwie sosów, smażone na patelni z dodatkiem makaronu, ryżu, warzyw, owoców, a także gotować z nich egzotyczne zupy. Krewetki są jednym z najbardziej popularnych afrodyzjaków i zdecydowanie najprostszych do przygotowania, wystarczy kilka składników i można wyczarować pyszne i lekkie danie. 

Dzisiaj proponuję standard, czyli krewetki zatopione w maślano-winnym sosie. Tą potrawę najlepiej jeść prosto z patelni, a resztki wyjadać za pomocą bagietki, bowiem tu nic nie może się zmarnować. Z drugiej strony taka wspólna konsumpcja podkreśla bliskość i intymność. Zaszalejcie więc! Smacznego!


Krewetki w białym winie

Składniki:
  • 250 g krewetek black tiger (ok. 20 szt.)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bagietka
  • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
  • sól morska do smaku



Mrożone krewetki wkładamy do miski, wlewamy letnią wodę i rozmrażamy. Nieobrane krewetki obieramy z pancerzy (pozostawiamy ogonki). Nieoczyszczone krewetki nacinamy lekko nożem wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Tak przygotowane krewetki płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz chili, szklimy. Następnie dokładamy krewetki i mieszając smażymy na dużym ogniu około 3 minut. Wlewamy wino, odparowujemy, dodajemy masło oraz posiekaną zieloną pietruszkę. Doprawiamy solą morską i serwujemy z bagietką oraz wytrawnym białym musującym winem.

Polecam wino:

Producent: Cielo e Terra
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: DOC Prosecco
Rodzaj: wytrawne, białe, musujące
Szczep: glera
Temperatura podawania: 8-10ºC
Włoskie wino musujące o aromacie owoców (gruszki i jabłka) i błyszczącej słomkowej barwie. Na podniebieniu świeże i delikatne.
Doskonałe jako aperitif oraz do lekkich przekąsek z ryb i drobiu.

2 komentarze:

Hanna pisze...

Wow! This recipe sounds really delicious. I like seafood and white wine. I will definitely try to cook this shrimp for a romantic dinner for my husband. Please keep it good posting. Maybe you have another tasty ideas - please share them with me definitely. You can find me at www.custom-paper-writing.org because I am an essay writer here. Do you need any my help?

blog.6win.pl pisze...

Od siebie dodam tylko, że nie warto dodawać pierwszego lepszego wina do krewetek. Warto zadbać aby wino miało dobry smak, co znacząco wzbogaci smak krewetek.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...