Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

poniedziałek, 27 lutego 2017

Tempura z cukinii i tuszek okonia na ostatki

Przed nami ostatnie dni karnawału. Na wspólne biesiadowanie z przyjaciółmi polecam tempurę z cukinii i tuszek okonia w towarzystwie klasycznego nowozelandzkiego Sauvignon Blanc - Saint Clair Tuatara Bay. 

Tempura jest jednym z moich ulubionych pomysłów na talerz przekąsek. Kawałki mięsa, ryb, owoce morza, wszelakiego rodzaju warzywa, jak cukinia, bakłażan, papryka, marchewka, czy pieczarki macza się w naleśnikowym cieście i wrzuca na kilkanaście sekund do wrzącego oleju. Do tempury pasują różne sosy: słodko-kwaśny, ostry sos chili, sos czosnkowy. Moje nowe kulinarne odkrycie to sos z dodatkiem kaparów i oliwek. Jak dla mnie jest genialny w smaku. Polecam!




Tempura z cukinii i tuszek okonia 

Tempura:

  • Ciasto: Mąka i woda mocno schłodzona w takiej ilości, aby powstało ciasto podobne jak na naleśniki
  • Olej do smażenia lub smalec
  • Tuszki okonia (po 2 lub 3 na każdą osobę)
  • Cukinia pokrojona w cienkie plasterki (po kilka plasterków na każdą osobę)

Sos z kaparów:
  • 4 łyżki kaparów
  • kilkanaście zielonych oliwek bez pestki
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Kapary i oliwki miksujemy z dodatkiem oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Do miski wlewamy szklankę zimnej wody i dodajemy sukcesywnie mąkę, mieszając, aby składniki się połączyły, jeśli zostaną grudki, to nic nie szkodzi. Ważne, aby ciasto było ciągle zimne, warto więc miskę dodatkowo trzymać zanurzoną np. w kostkach lodu. Rozgrzewamy olej w głębokim naczyniu, zanurzamy kolejne składniki w cieście i smażymy na lekko złoty kolor, wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerz i serwujemy z sosem. 



Biesiadujmy w te ostatnie dni karnawału i czerpmy przyjemność z towarzystwa, dobrego jedzenia i wina.

Polecam wino Sauvignon Blanc - Saint Clair Tuatara Bay. 


Producent: Saint Clair Estate Wines
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Apelacja: Marlborough
Rodzaj: białe wytrawne
Odmiany: Sauvignon Blanc
Temp. podawania: 8-10ºC


Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...