Jeśli chcesz wydrukować ten post kliknij ikonę poniżej

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

środa, 11 stycznia 2017

Pierś z kurczaka z dodatkiem pomelo i słodkiego wina

Wydawać by się mogło, że nie ma nic bardziej banalnego niż kotlety z piersi kurczaka w panierce z mąki i jajka. To prawda, ale jak wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach, a w tym przypadku tym „szczegółem” wartym grzechu jest wyjątkowy sos.
Chociaż zima nie dostarcza tylu sezonowych smaków, co lato i wczesna jesień, to na pewno niewątpliwą wartością tej pory roku są pyszne owoce cytrusowe. Warto po nie sięgać nie tylko z powodu ich smaku, ale i dużej zawartości witaminy C, która wzmacnia odporność i pomaga zdrowo przetrwać zimowe chłody. Moim ulubionym cytrusem jest pomelo, czyli pomarańcza olbrzymia. Jej lekko gorzki smak (podobny do grejpfruta, choć mniej intensywny) świetnie zagra w sosie na bazie słodkiego, białego wina. Sos natomiast nada charakteru poczciwym, nudnym kotletom drobiowym. Tak, że danie, które do tej pory kojarzyło nam się z jedzeniem „stołówkowym”, pokaże swoje zupełnie odmienione, bardziej wykwintne oblicze.

Pierś z kurczaka z dodatkiem pomelo i słodkiego wina


  • 1 pomelo
  • odrobina mąki dowolnego rodzaju do panierki
  • 1 duże jajko
  • 4 cienkie kotlety z piersi kurczaka
  • ½ szklanki białego, słodkiego wina
  • ½ szklanki domowego bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku


Pomelo obrać ze skórki i wyciągnąć miąższ z białej osłonki.
Kotlety przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć je w mące, następnie w roztrzepanym jajku i znowu w mące. Wrzucać na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć kilka minut z jednej i drugiej strony, aż się zarumienią. Zdjąć z patelni.
Na tę samą patelnie wlać wino, czekać aż jego objętość zredukuje się do połowy. Po tym czasie dodać bulion i znów zredukować objętość płynu do połowy. Zmniejszyć ogień i dodać pomelo oraz masło, całość smażyć około minuty. Z powrotem włożyć na patelnię kotlety na około 2 minuty.

Podawać kotlety polane sosem, z dodatkiem świeżej natki pietruszki.
Polecam wino:
Gamla White Riesling - półwytrawny riesling z Golan Heights Winery z Izraela

poniedziałek, 9 stycznia 2017

Czekoladowe babeczki z masłem orzechowym

Karnawał najlepiej zacząć na słodko. Choć po tylu świątecznych ciastach z ilością cukru lepiej nie przesadzać. Dlatego proponuję deser, w którym słodycz nie zabija wyraźnego smaku gorzkiej czekolady i słonawej nuty masła orzechowego. Dużym plusem babeczek jest szybki czas przygotowania. Wystarczy nieco ponad pół godziny i już można się cieszyć smakiem mocno czekoladowego ciasta z apetycznym, orzechowym nadzieniem. Tylko uwaga: ciastka znikają ze stołu jeszcze szybciej niż się je przygotowuje. Po ostatnim kęsie, ręka niemal samowolnie sięga do talerza po kolejną i kolejną babeczkę...


Czekoladowe babeczki z masłem orzechowym

(na osiem babeczek)
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 8 łyżeczek masła orzechowego

Piekarnik rozgrzać do 175 st. C.
Rozdrobnioną czekoladę rozpuścić z masłem i odstawić na 15 min. do ostygnięcia. W tym czasie ubić mikserem jajka, żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę i masło z czekoladą, całość zmiksować.

Foremki do babeczek napełnić do połowy ciastem, dodać po łyżeczce masła orzechowego i przykryć resztą ciasta. Piec ok. 12 minut.

Polecam wino:
Porto Fronseca Bin 27 Finest Reserve

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...